x
x

Hodanje u zimskim uvjetima

  29.01.2019.

Prehlade su uzrokovane bakterijama ili virusima i zimi su češće jer više boravimo u zatvorenim i neprozračenim prostorima pa se lakše zarazimo tim mikroorganizmima. Često imamo kriva uvjerenja da ćemo se prehladiti ako odemo u šetnju po hladnoći, no baš suprotno, boravak na svježem zraku ima pozitivne učinke na zdravlje!

Hodanje u zimskim uvjetima

Hodanje je kao fizička aktivnost idealno za sve dobne skupine i preporučuje se svima. Osim što pomaže u regulaciji tjelesne mase, poboljšava čovjekovo opće zdravstveno stanje. Pješačenje i hodanje je jednostavno i nema nekih prepreka koje se javljaju kod nekih drugih rekreacijskih aktivnosti (nedostatak vremena, novca, vještina i sl.).

Pozitivni učinci tjelesne aktivnosti su brojni, a neki od njih su:

  • smanjenje rizika oboljenja od kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa II, maligne bolesti…);
  • smanjenje rizika od nastanka osteoporoze;
  • poboljšanje ukupnog fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja;
  • pomaže lakšem održavanju tjelesne mase.

Tjelesna je neaktivnost, na temelju znanstvenih dokaza, prepoznata kao jedan od vodećih uzroka navedenih bolesti, kao i jedan od glavnih uzroka smrti i izgubljenih zdravih godina života.

Rekreacijsko hodanje mora biti dovoljno brzo kako bi se rad srca i ritam disanja ubrzali, a idealno bi bilo da traje barem 30 minuta dnevno.

Šetnja u zimskim uvjetima potiče tijelo da troši više energije, čini organizam otpornijim, potiče cirkulaciju i poboljšava koncentraciju.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

Jelena Čvrljak, mag. cin., Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo