x
x

Europski tjedan mentalnog zdravlja od 10. do 16. 5.

  13.05.2021.

Mentalno zdravlje je neizostavan dio sveukupnog zdravlja, a dobro mentalno zdravlje je mnogo više od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije mentalno zdravlje je stanje dobrobiti (blagostanja) u kojem pojedinac ostvaruje svoj puni potencijal, može se nositi s normalnim stresnim životnim situacijama, može produktivno raditi i doprinosi svojoj zajednici. Obratimo pažnju na to kako nam u tome može pomoći tjelesna aktivnost odnosno kretanje:

Europski tjedan mentalnog zdravlja od 10. do 16. 5.

Ove godine od 10. do 16. svibnja obilježavamo Europski tjedan mentalnog zdravlja. Cilj ove inicijative koju je pokrenula europska organizacija Mental Health Europe je podići osvještenost o važnosti mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu svakog pojedinca. Obilježavanje i promicanje mentalnog zdravlja u svibnju dugogodišnja je svjetska tradicija. U SAD-u se još od 1949. godine obilježava svibanj kao Mjesec mentalnog zdravlja. Nadalje, tjedan mentalnog zdravlja se u Kanadi obilježava u prvom tjednu u svibnju već 70 godina, a u Ujedinjenom kraljevstvu u trećem tjednu svibnja već 20-ak godina.

Projekt Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ove će godine tijekom obilježavanja Europskog tjedna mentalnog zdravlja potaknuti na osvještavanje važnosti tjelesne aktivnosti u očuvanju i unaprjeđivanju ne samo tjelesnog nego i mentalnog zdravlja. Želimo osvijestiti široki raspon pozitivnih učinaka tjelesne aktivnosti u očuvanju i unaprjeđivanju mentalnog zdravlja i psihičke dobrobiti te potaknuti na razgovor i podjelu osobnih primjera raznih oblika tjelesne aktivnosti i brige o mentalnom zdravlju.

Kretanjem za mentalno zdravlje

Tjelesna aktivnost nije samo vježbanje ili bavljenje sportom, već ona uključuje sve oblike kretanja koje dovode do potrošnje energije.

Kako se možete uključiti?

U sklopu obilježavanja ovog tjedna na društvenim mrežama projekta Živjeti zdravo kao i na mrežnim stranicama (https://zivjetizdravo.eu/ ; https://www.hzjz.hr/)  osvrnuti ćemo se na neku od glavnih dobrobiti tjelesne aktivnosti za mentalno zdravlje.

#EuropeanMentalHealthWeek 

#EuropskiTjedanMentalnogZdravlja

#KretanjemZaMentalnoZdravlje

#ZivjetiZdravo

#HodanjemDoZdravlja

#VolonteriUParku

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr