x
x

Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik za karcinom dojke

  Maja Grgec, dr. med.

  14.07.2013.

Povećana konzumacija omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja smanjuje rizik nastanka karcinoma dojke, objavljeno je u časopisu British Medical Journal (BMJ).

Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik za karcinom dojke

Omega -3 masne kiseline su skupina nezasićenih masnih kiselina. U skupinu spadaju alfa-linolenska (ALA) kiselina koju možemo pronaći u biljnim uljima kao što je laneno ulje i eikosapentaenoična (EPA), doksapentaenoična (DPA) i dokosaheksanoična kiselina (DHA), koje su sastavni dio ribljeg ulja. Zadnje također spadaju u grupu dugolančanih polinezasićenih omega-3 masnih kiselina (omega-3-PUFA) i dugo vremena je poznat njihov pozitivan učinak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Prema meta- analizi objavljenoj u BMJ-u uzimanje omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja ima preventivni učinak na karcinom dojke. Karcinom dojke vodeći je uzrok smrtnosti od karcinom u žena. Unazad nekoliko desetljeća epidemiološke studije su pokazale povezanost između načina prehrane i povećanog rizika za karcinom dojke. Autori objavljenog članka su analizirali podatke iz 21 prospektivne studije čime su obuhvatili oko 900 000 sudionica i oko 2100 slučajeva karcinoma dojke.

Među njima, veći unos omega-3 masnih kiselina bio je povezan s čak 14% smanjenim rizikom za karcinom dojke. Rizik za nastanka karcinoma dojke pada za 5% svakim povećanjem dnevne konzumacije omega-3 masnih kiselina od 1 g.

Rezultati se odnose na polinezasićeni tip omega-3 masnih kiselina (omega-3-PUFA). Nije nađena veza između smanjenja rizika karcinoma dojke i povećane konzumacije ribe kao ni alfa-linolenske kiseline- omega-3 masne kiseline biljnog izvora.

VEZANI SADRŽAJ > <