x
x

Osteoartritis i omega-3 masne kiseline

  29.11.2014.

Osteoartritis je najčešća zglobna bolest i glavni uzrok kronične mišićno-koštane boli i fizičke onesposobljenosti u starijoj populaciji. To je skupina bolesti koje svojim mehaničkim i biološkim zbivanjima dovode do destabilizacije sinteze i razgradnje hondrocita i međustanične tvari, te subhondralne kosti.

Osteoartritis i omega-3 masne kiseline

Procjena učinka ulja krila na klinički tijek artritisa

Osnovna terapija degenerativnih bolesti su analgetici (nesteroidni antireumatici), a kod upalnih reumatskih bolesti osnovna je protuupalna terapija u dovoljnoj dozi i dovoljno dugo.

Osteoartritis je degenerativna reumatska bolest koja se očituje statičkom boli, za razliku od upalne reumatske boli kod koje dominira upalna bolna komponenta. Degenerativne i upalne reumatske bolesti dijele zajedničke simptome: bol, zakočenost, funkcionalni ispad i strukturna oštećenja.

Osnovna terapija degenerativnih bolesti su analgetici (nesteroidni antireumatici), a kod upalnih reumatskih bolesti osnovna je protuupalna terapija u dovoljnoj dozi i dovoljno dugo. Danas se koristi cijeli niz izuzetno učinkovitih lijekova, a pitanje koje uvijek postavljamo je da li možemo sami učiniti još nešto kako bismo ubrzali ozdravljenje i poboljšali kvalitetu života.

Omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) nužne su za cjelokupno zdravlje. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju krvni tlak i lipidemiju, sprječavaju grušanje krvi, snižavaju razinu kolesterola u krvi. Vjeruje se da im se djelovanje temelji na antitrombocitnom, protuupalnom i vazodilatatorskom učinku.

Najbolji izvor omega-3 (i to EPA i DHA, esencijalnih za život) masnih kiselina je masna plava riba. Biljni izvori su orasi, bademi i lanene sjemenke, no one sadrže samo alfa-linolensku masnu kiselinu uz ograničene sposobnosti pretvorbe EPA u DHA.

Kril su mali rakovi (ima ih više od 85 vrsta) koji su najprisutniji u sjevernim (Arktik) i južnim (Antarktik) polarnim morima. Jedna od vrsta je i antarktički kril Euphasia superba, plankton iz velikih dubina hladnih mora. Njime se hrane kitovi, tuljani, pingvini, lignje i različite ribe. Smatra se da riječ “kril“ dolazi od norveške riječi “krill“ što znači “kitova hrana“.

Ulje račića krila (Euphasia superba) sadrži dva najvažnija nutrijenta: visoko učinkovite omega-3 masne kiseline EPA i DHA, slične onima u ribljem ulju te fosfolipide. Fosfolipidi čine osnovni element za izgradnju membrane stanične stijenke svih stanica ljudskog organizma i neophodni su za njenu funkciju.

Učinci ulja krila na bolesti zglobova

Kod upalnih i degenerativnih bolesti zglobova primjena NKO™ imala je pozitivan učinak na simptome bolesti. Učinak se temelji na mogućnosti inhibicije prostaciklina (PGs, PGI) i tromboxana (TXs) te leukotrijene interferencijom s putovima djelovanja ciklooksigenaze i lipooksigenaze. Time imaju direktne utjecaje na mehanizme boli, smanjujući upalnu aktivnost.

U dvostruko slijepoj, placebom kontroliranoj studiji Luise Deutsch iz 2007. god., praćen je učinak NKO™ kod 90 pacijenata s dijagnozom reumatoidnog artritisa, osteoartritisa te kardiovaskularnom bolesti, s povišenim nivoom C-reaktivnog proteina (CRP). Procjena je obavljana na početku ispitivanja, 7., 14. i nakon 30. dana. Praćeni su parametri upale (biomarker upale CRP koji je ujedno i preteča kardiovaskulanog zbivanja), te procjena boli, ukočenosti i mobilnosti zahvaćenih zglobova (WOMAC testom). Rezultati WOMAC testa (N=90 ispitanika ) su pokazali da je ulje krila učinkovito kod reumatoidnog artririsa i osteoartritisa. Poslije 7 dana primjene ulja krila CRP je smanjen za 19,3 % u odnosu na porast od 15,7% u placebo grupi. Poslije 14 i 30 dana postignuto je smanjenje za 29,7% i 30,9%. CRP nivo placebo grupe nakon 14 dana porastao je na 32,1%, a nakon 30 dana postignuti nivo bio je 25,1% .

U grupi koja je primala ulje krila već nakon 7 dana uzimanja NKO™ bol je smanjena 28,9%, ukočenost 20,3%, a funkcionalna oštećenja 22,8%. Rezultati ukazuju da primjena 300 mg NKO™ značajno snižava parametre upalne aktivnosti i simptome bolesti već nakon 7-14 dana primjene.

Suplementacija uljem krila kod miševa s artritisom pokazala je smanjenje upale na zglobovima (smanjena oteklina zadnjih šapa u odnosu na kontrolnu grupu koja nije dobivala EPA i DHA ).

Omega-3 fosfolipidi mogu smanjiti nivo medijatora upale kao što su eikozanoidi i citokini što upućuje na opravdanost primjene u upalnim bolestima zglobova.

Rezultati preliminarnih ispitivanja koja su promatrala djelovanje na samu kost, uputili su na to da primjena omega-3 masnih kiselina snižava i rizik od osteoporoze te da smanjuje gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi.

VEZANI SADRŽAJ > <