x
x

Omega-3 masne kiseline i zakonodavstvo

  dr.sc. Lea Pollak, dipl.ing.

  31.10.2014.

Znanstvenim evaluacijama zdravstvenih tvrdnji omega-3 masnih kiselina u European Food Safety Agency (EFSA) potvrđen je povoljan učinak aktivnih tvari (EPA, DHA, ALA), preporučene su doze i djelovanja. To je ozakonjeno izlaskom Uredbe Komisije broj 432/2012/EC kojom se uspostavlja popis dopuštenih zdravstvenih tvrdnji na hrani, a koje se ne odnose na smanjenje rizika od neke bolesti i na razvoj i zdravlje djece.

Omega-3 masne kiseline i zakonodavstvo
Paleta proizvoda sve je šira - od prvotnog ribljeg ulja, preko dodataka prehrani, hrane sa zdravstvenim tvrdnjama, hrane za posebne medicinske potrebe, do lijekova i posebnih oblika omega-3 iz prirodnih izvora, poput ulja krila koje se ubraja u kategoriju nove hrane.

Omega-3 masne kiseline čine značajan dio prehrane čovjeka. Tijekom prošloga stoljeća brojna znanstvena istraživanja uputila su na koristi omega-3 masnih kiselina što je dovelo do razvoja brojnih proizvoda koji sadrže koncentrirane ili dodane omega-3 masne kiseline. Paleta proizvoda sve je šira - od prvotnog ribljeg ulja, preko dodataka prehrani, hrane sa zdravstvenim tvrdnjama, hrane za posebne medicinske potrebe, do lijekova i posebnih oblika omega-3 iz prirodnih izvora, poput ulja krila koje se ubraja u kategoriju nove hrane.

Znanstvenim evaluacijama zdravstvenih tvrdnji omega-3 masnih kiselina u European Food Safety Agency (EFSA) potvrđen je povoljan učinak aktivnih tvari (EPA, DHA, ALA), preporučene su doze i djelovanja. To je ozakonjeno izlaskom Uredbe Komisije broj 432/2012/EC kojom se uspostavlja popis dopuštenih zdravstvenih tvrdnji na hrani, a koje se ne odnose na smanjenje rizika od neke bolesti i na razvoj i zdravlje djece. Tom Uredbom odobreno je 6 zdravstvenih tvrdnji, te posebno još dodatne 3 zdravstvene tvrdnje propisane posebnim uredbama koje se ciljano odnose na rast i razvoj djece. Dodatno, za DHA su odobrene i tvrdnje koje se odnose na razvoj i zdravlje djece.