x
x

Novootkriveni učinci omega-3-masnih kiselina

  07.02.2014.

Unosom DHA u dozama od 2-4 grama dnevno, direktno utječemo na stanice jetre koje su pritom manje podložne oksidativnom stresu, upali i fibrozi, stanjima koji dovode do razvoja ozbiljnijih bolesti jetre, objavljeno je na portalu Vitamini.hr.

Novootkriveni učinci omega-3-masnih kiselina
Promijenjenim metabolizmom aminokiselina, ugljikohidrata pa čak i masti smanjujemo potencijalni štetni učinak koji zapadnjački način prehrane može imati na organizam.

Omega-3 -masne kiseline često vezujemo uz zdravlje srca, a dosadašnje studije su pokazale i pozitivne učinke na metabolizam glukoze u dijabetičara. S obzirom da naš organizam nema mogućnost sintetiziranja ovih važnih komponenti, potrebno ih je unositi hranom, a neke od najpoznatijih omega-3-masnih kiselina su eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokosaheksaenska kiselina (DHA).

Studija objavljena u časopisu PLOS One istraživala je utjecaj DHA u obliku dodataka prehrani na različite organske sustave. Analizirajući različite metabolite dobivene razgradnjom hrane, autori studije uočili su najizraženiji učinak te omega-3-masne kiseline na jetru. Naime, danas je prisutan trend zapadnjačkog načina prehrane karakteriziranog visokim unosom mesa, mesnih prerađevina, namirnica bogatih jednostavnim šećerima i solju. Autori objašnjavaju kako unosom većih doza DHA izmjenjujemo metaboličke puteve koji su posljedica zapadnjačke prehrane, a potencijalno mogu štetiti jetri. Promijenjenim metabolizmom aminokiselina, ugljikohidrata pa čak i masti smanjujemo potencijalni štetni učinak koji zapadnjački način prehrane može imati na organizam.

Autori studije zaključili su da unosom DHA u dozama od 2-4 g dnevno, direktno utječemo na stanice jetre koje su pritom manje podložne oksidativnom stresu, upali i fibrozi, stanjima koji dovode do razvoja ozbiljnijih bolesti jetre.

www.vitamini.hr