x
x

Mindfulness program za službenike zatvorskog sustava

  01.06.2022.

Završena je četverogodišnja edukacija službenika zatvorskog sustava za provođenje mindfulness programa koju je financiralo Ministarstvo pravosuđa i uprave, a provodilo Hrvatsko udruženje za bihevioralno-kognitivne terapije (HUBIKOT) u okviru niza projekata.

Mindfulness program za službenike zatvorskog sustava
Kroz povećanje sposobnosti da se ostane u kontaktu s neugodnim osjećajima, smanjuje se potreba za štetnim ponašanjima kroz koje se pokušava neugodne osjećaje neutralizirati.

U edukaciji su sudjelovali i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova zaposleni u Visokoj policijskoj školi.

Edukacija je obučila službenike tretmana u zatvorskom sustavu Republike Hrvatske i službenike Centra za mentalno zdravlje Visoke policijske škole, psihologe, socijalne pedagoge i socijalne radnike, za samostalno provođenje grupnog treninga kognitivne terapije usredotočene svjesnosti (engl. Mindfulness-Based Cognitive Therapy - MCBT) sa zatvorenicima, ali i službenicima zatvorskog sustava, odnosno policajcima, koji su izloženi visokim razinama stresa.

Osim ovih stručnjaka koji su educirani za ulogu voditelja grupa, u pojedinim elementima edukacije sudjelovali su i pravosudni policajci i policijski službenici koji su pripremljeni za ulogu facilitatora koji pružaju podršku provedbi grupnog treninga.

MBCT program je moderna kombinacija kognitivno-bihevioralne terapije (KBT) i mindfulness meditativne prakse. KBT je psihoterapijski pristup iza kojeg stoji najviše znanstvenih dokaza o učinkovitosti i na kojem se temelji većina tretmanskih programa za zatvorenike, kako u inozemstvu, tako i u našoj zemlji. Mindfulness meditativna praksa usmjerena je na prevenciju razvoja i povrata psihičkih smetnji putem osvještavanja neugodnih osjećaja i razvijanja adaptivnijeg odnosa prema njima. Kroz povećanje sposobnosti da se ostane u kontaktu s neugodnim osjećajima, smanjuje se potreba za štetnim ponašanjima kroz koje se pokušava neugodne osjećaje neutralizirati.

Više istraživanja pokazalo je da ovaj program rezultira pozitivnim promjenama u samoregulaciji neugodnih emocija koje su često u podlozi konzumacije sredstava ovisnosti i drugih disfunkcionalnih ponašanja poput agresivnosti, zbog čega se posljednjih godina počinje provoditi u zatvorima nekih od najrazvijenijih zemalja svijeta. Prakticiranje mindfulnessa predlaže se i stručnjacima za mentalno zdravlje jer može smanjiti njihovu razinu stresa na radnom mjestu i pridonijeti boljem nošenju s neugodnim osjećajima stručnjaka. Pored toga, povećanje svjesnosti stručnjaka o njihovim unutarnjim reakcijama za vrijeme tretmana povećava kvalitetu i učinkovitost tretmana.

Ovu edukaciju, jednu od prvih takvih u svijetu i prvu u našoj zemlji, osmislile su i provele dr. sc. Dragana Markanović, prof. psih. i Branka Bagarić, doktorandica psihologije, akreditirane bihevioralno-kognitivne terapeutkinje i zaposlenice HUBIKOT-a.

Izvor: HUBIKOT - Hrvatsko udruženje za bihevioralno-kognitivne terapije