x
x

Koji je najbolji način izdajanja majčinog mlijeka?

  23.08.2013.

Djeca koja se ne hrane majčinim mlijekom imaju veći rizik za razvoj različitih zdravstvenih problema u novorođenačkoj dobi i kasnije. Sva djeca ne mogu se dojiti, primjerice zato jer su rođena prijevremeno, bolesna ili razdvojena od majke, i tada je nužno izdajati mlijeko.

Koji je najbolji način izdajanja majčinog mlijeka?
U studijama nije navedeno je li majkama hospitalizirane djece pružena ikakva potpora, u vidu hrane i tekućine, mjesta za odmor blizu djeteta i pomoć stručnih zdravstvenih djelatnika. Takve vrste potpore mogu utjecati na izdajanje mlijeka.

Majke izdajaju mlijeko da bi se bolje osjećale, da bi povećale količinu mlijeka za dijete, ili da bi pripremile mlijeko za dijete.

U ovom obnovljenom Cochrane sustavnom pregledu uključene su 23 randomizirane kontrolirane studije, od kojih je 10 (632 majke) dalo podatke za analizu. Studije uključuju majke novorođenčadi u neonatalnim jedinicama u SAD-u, Velikoj Britaniji, Maleziji, Brazilu, Egiptu, Keniji i Nigeriji, kao i majku djece rođene na termin u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Veća količina mlijeka dobivena je korištenjem relaksacijske vrpce (jedna studija) i kad su majke ranije nakon rođenja počele izdajati mlijeko za djecu koja nisu mogla dojiti. U drugoj je studiji velika elektronička pumpa omogućila izdajanje veće količine mlijeka nego izdajanje rukom tijekom šest dana u prva dva tjedna nakon porođaja, ali veći volumen mlijeka nije dobiven u druge dvije studije u kojima je korištena ista pumpa 12-36 h nakon porođaja ili nakon pet dana. Nije uočena razlika u količini mlijeka između ručne i električne pumpe, ili kad se usporedi jednostruko i dvostruko izdajanje.

Koncentracija natrija bila je veća u mlijeku izdojenom rukom, što može biti važno za nedonoščad.

Kontaminacija mlijeka bila je slična kod mlijeka izdojenog rukom i pumpom, a intenzitet boli u dojci ili bradavici nije bio značajno drugačiji pri različitim metodama.

Sve studije bile su malene i rezultati se ne moraju nužno odnositi i na pumpe koje nisu provjerene u spomenutim istraživanjima.

Nijedna studija nije pitala majke jesu li izdajanjem uspjele postići svoj cilj. Nijedna studija nije se bavila troškovima različitih metoda izdajanje.

Dvanaest od 18 studija u kojima su korištene pumpe ili različiti proizvodi bilo je financirano od strane proizvođača.

Dokazi koji su nam na raspolaganju pokazuju da jeftine mjere kao što je rani početak izdajanja za djecu koja ne mogu dojiti, relaksacija, izdajanje rukom i jefinije pumpe mogu biti jednako učinkovite ili čak i učinkovitije od velikih električnih pumpi za neke ishode.

Sve studije nisu navele da li je majkama hospitalizirane djece pružena ikakva potpora, u vidu hrane i tekućine, mjesta za odmor blizu djeteta i pomoć stručnih zdravstvenih djelatnika. Takve vrste potpore mogu utjecati na izdajanje mlijeka.

VEZANI SADRŽAJ > <