x
x

Nacionalni tjedan dojenja, 1. – 7. listopada: Iskoračimo za dojenje!

  01.10.2022.

Iskoračimo za dojenje – koračajmo u znak podrške dojenju i za očuvanje vlastitog zdravlja

Nacionalni tjedan dojenja, 1. – 7. listopada: Iskoračimo za dojenje!

Od 1. do 7. listopada obilježava se Nacionalni tjedan dojenja. Ove godine želja nam je raditi na podizanju svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu. Uz to i o važnosti provedbe zdravih stilova života, a posebno hodanja kao najdostupnije tjelesne aktivnosti i provođenja vremena vani, na otvorenom, u svrhu očuvanja vlastitog zdravlja.

Pod geslom Iskoračimo za dojenje pratit ćemo temu ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja (engl. Step up for breastfeeding) i pozvati sve ljude da budu tjelesno aktivni, da hodaju, te svakodnevno putem društvenih mreža Živjeti zdravo dijele broj koraka koji su učinili tog dana. Tako bismo zajedno pružili podršku i napravili što je moguće veći „iskorak“ za dojenje.

Organizatori ovogodišnjeg Nacionalnog tjedna dojenja su Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenja, Udrugom za zdravo i sretno djetinjstvo, te zajednicom Supermame.

Prvog dana ovog tjedna, 1. listopada, obilježava se i Nacionalni dan hodanja. Stoga ćemo Nacionalni tjedan dojenja započeti pozivanjem svih ljudi na uključivanje u Nacionalni dan hodanja (Obilježavanje Nacionalnog dana hodanja 2022. godine – ŽIVJETI ZDRAVO (zivjetizdravo.eu). Tijekom cijelog tjedna dijelit ćemo zanimljive sadržaje i svakodnevno zbrajati korake koje će nam svi uključeni građani dostavljati putem društvenih mreža. Veličinom prijeđenih udaljenosti simbolički ćemo svakoga dana raditi sve veći iskorak i pružati sve veću razinu podrške majkama u dojenju.

Prisjetimo se, kroz projekt Živjeti zdravo čija je voditeljica prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović, a koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u partnerstvu s Mrežom zavoda za javno zdravstvo nabavljeni su jednoobrazni setovi opreme za uređenje po jedne hodačke staze i po jednog parka u svakoj županiji Republike Hrvatske. U sklopu toga, a s ciljem promicanja zaštite i pružanja podrške dojenju kao najzdravijem izboru za dijete i za majku te kako bi potakli stvaranja okruženja koja promiču zdravlje, svaka hodačka staza i park Živjeti zdravo obogaćeni su stolićem i klupom za prematanje i dojenje. U ovogodišnjem Nacionalnom tjednu dojenja prisjetit ćemo se postavljenih klupa za dojenje i pozvati obitelji da s nama podijele svoje fotografije s klupa u parkovima i na stazama Živjeti zdravo.

Pozivamo vas da se pridružite našoj inicijativi obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja i u tjednu od 1. – 7. listopada provedete vrijeme vani na otvorenom, hodate, brojite korake i dijelite ih s nama, uživajte i na hodačkim stazama i u parkovima Živjeti zdravo slobodno nahranite svoju dječicu i zajedno s nama, pošaljete poruku o dobrobiti dojenja za zdravlje! Svakog dana, svoj dnevni broj koraka podijelite s nama na društvenim mrežama Živjeti zdravo uz @zivjeti.zdravo te i sami postanite dio velikog, nacionalnog iskoraka za dojenje, a mi ćemo putem društvenih mreža Živjeti zdravo s vama podijeliti veličinu učinjenog iskoraka!

U ovom tjednu brojat ćemo korake te dijeliti savjete i informacije o važnosti dojenja. Vjerujemo da ćemo ovakvom zajedničkom inicijativom pružiti podršku svim majkama koje doje ili žele dojiti svoju djecu, poslati pozitivnu poruku o vrijednosti dojenja te istovremeno podsjetiti na važnost redovite tjelesne aktivnosti za očuvanje zdravlja!

Za više sadržaja pravite zivjetizdravo.eu

O projektu Živjeti zdravo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016.-2022. godine. Cilj projekta Živjeti zdravo je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od 3/4 smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.