x
x

Majčino mlijeko potiče rast crijevne mikroflore dojenčadi

  10.09.2012.

Istraživanje objavljeno u časopisu Current Nutrition & Food Science, objašnjava kako majčino mlijeko, za razliku od dojenačkih formula, potiče rast mikroflore u crijevima novorođenčadi čime pomaže apsorpciju nutrijenata te razvoj imunološkog sustava.

Majčino mlijeko potiče rast crijevne mikroflore dojenčadi

Ranije studije pokazale su da majčino mlijeko smanjuje rizik za dijareju, gripu i respiratorne infekcije tijekom dojenačke dobi, dok u kasnijoj dobi djecu štiti od razvoja alergija, dijabetesa tipa I, multiple skleroze i drugih bolesti i stanja.

U svojemu istraživanju, istraživači sa Sveučilišta Duke uzgajali su bakterije u uzorcima dojenačkih formula, kravljega mlijeka i majčinoga mlijeka. Također su testirali pročišćen oblik antitijela zvanog sekretorni imunoglobulin (SigA), koji je prisutan u majčinu mlijeku te pomaže u uspostavljanju dojenačkog imunološkog sustava.

Dojanačke formule, kravlje mlijeko, majčino mlijeko te SigA inkubirani su dvjema vrstama bakterije E. Coli - ranog, i važnog, naseljenika crijeva koji su blagotvoran „rođak" patogene vrste iste bakterije povezane sa trovanjem hranom.

U svim uzorcima su se bakterije u roku od minutu počele razmnožavati, ali uočena je značajna razlika u načinu na koji su bakterije rasle. U majčinu mlijeku, bakterije su s mlijekom stvarale biofilm - tanki sloj bakterija koji služi kao štit protiv patogenih bakterija i infekcija. U dojenačkim formulama kao i u kravljem mlijeku bakterije su rasle vrlo brzo, ali kao individualni organizmi koji nisu stvarali zaštitnu barijeru. Bakterije u SigA su imale mješane rezultate zbog čega su autori studije zaključili da ovo antitijelo samo za sebe nije dovoljna zaštita.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluIbuxin RapidOlfen gel
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gel
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: