x
x

Majčino mlijeko potiče rast crijevne mikroflore dojenčadi

  10.09.2012.

Istraživanje objavljeno u časopisu Current Nutrition & Food Science, objašnjava kako majčino mlijeko, za razliku od dojenačkih formula, potiče rast mikroflore u crijevima novorođenčadi čime pomaže apsorpciju nutrijenata te razvoj imunološkog sustava.

Majčino mlijeko potiče rast crijevne mikroflore dojenčadi

Ranije studije pokazale su da majčino mlijeko smanjuje rizik za dijareju, gripu i respiratorne infekcije tijekom dojenačke dobi, dok u kasnijoj dobi djecu štiti od razvoja alergija, dijabetesa tipa I, multiple skleroze i drugih bolesti i stanja.

U svojemu istraživanju, istraživači sa Sveučilišta Duke uzgajali su bakterije u uzorcima dojenačkih formula, kravljega mlijeka i majčinoga mlijeka. Također su testirali pročišćen oblik antitijela zvanog sekretorni imunoglobulin (SigA), koji je prisutan u majčinu mlijeku te pomaže u uspostavljanju dojenačkog imunološkog sustava.

Dojanačke formule, kravlje mlijeko, majčino mlijeko te SigA inkubirani su dvjema vrstama bakterije E. Coli - ranog, i važnog, naseljenika crijeva koji su blagotvoran „rođak" patogene vrste iste bakterije povezane sa trovanjem hranom.

U svim uzorcima su se bakterije u roku od minutu počele razmnožavati, ali uočena je značajna razlika u načinu na koji su bakterije rasle. U majčinu mlijeku, bakterije su s mlijekom stvarale biofilm - tanki sloj bakterija koji služi kao štit protiv patogenih bakterija i infekcija. U dojenačkim formulama kao i u kravljem mlijeku bakterije su rasle vrlo brzo, ali kao individualni organizmi koji nisu stvarali zaštitnu barijeru. Bakterije u SigA su imale mješane rezultate zbog čega su autori studije zaključili da ovo antitijelo samo za sebe nije dovoljna zaštita.

VEZANI SADRŽAJ > <