x
x

Dojenje ublažava bol u novorođenčadi kod bolnih postupaka

  15.07.2013.

Različite studije provedene na novorođenčadi pokazale su da je dojenje dobar način za ublažavanje boli u novorođenčadi tijekom manje bolnih postupaka.

Dojenje ublažava bol u novorođenčadi kod bolnih postupaka
Dojenje smanjuje duljinu plakanja djeteta i smanjuje ocjene boli na testovima koji su posebno namijenjeni za procjenu dječje boli.

Dojenje ublažava bol u novorođenčadi kod bolnih postupaka

Dojenje omogućuje ublažavanje boli u novorođene djece koja se podvrgavaju bolnim medicinskim postupcima. Lijekovi se često daju za ublažavanje boli kod velikih bolnih postupaka, ali se obično ne daju za manje bolne postupke kao što su uzimanje uzoraka krvi (iz pete ili vene). Postoje različiti oblici ne-farmakoloških postupaka koji se mogu koristiti za ublažavanje boli u novorođenčadi, kao što su držanje, ljuljanje, sisanje dude varalice ili davanje slatkih otopina (kao što su saharoza ili glukoza).

Cochrane sustavni pregled analizirao je 20 studija. Različite studije provedene na novorođenčadi pokazale su da je dojenje dobar način za ublažavanje boli u novorođenčadi tijekom manje bolnih postupaka. Te su studije provedene u djece rođene na termin i pokazale su da smanjuje duljinu plakanja djeteta, kao i da smanjuje ocjene boli na testovima koji su posebno namijenjeni za procjenu dječje boli. Davanje majčinog mlijeka štrcaljkom nije pokazalo isti učinak kao samo dojenje. Nijedna studija nije provedena u nedonoščadi tako da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se procijenilo može li dodatak majčinog mlijeka u tako male djece biti učinkovito za ublažavanje njihove boli.

VEZANI SADRŽAJ > <