x
x

Dojena djeca imaju manje problema u ponašanju

  23.05.2011.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Archives of Disease in Childhood,bebe koje su dojene imaju manju vjerojatnost da će razviti probleme u ponašanju u dobi od pet godina u odnosu na bebe koje su dobivale adaptirane formule.

Dojena djeca imaju manje problema u ponašanju

Istraživači sa sveučilišta Oxford, Essex, York i College London, ispitivali su utječe li način hranjenja dojenčadi na ponašanje u kasnijoj dobi. Za potrebe studije koristili su ranije prikupljene podatke 10 037 majki i djece rođene između 2000 i 2001. Podaci o sudionicima studije uzimani su u dobi kada su djeca navršila 9 mjeseci, a potom iznova u intervalima od 2 godine. U istraživanoj skupini 9525 djece rođeno je u punom terminu dok je njih 512 rođeno prijevremeno. Prema prikupljenim podacima, 29% djece rođene u terminu te 21% prijevremeno rođene djece isključivo je dojeno barem četiri mjeseca.

Istraživači su uočili da su problemi u ponašanju rjeđi kod djece isključivo dojene prva četiri mjeseca (6%) u odnosu na djecu koja su primala formulu (16%). Rezultati se nisu mijenjali ni kada su u obzir uzeti socioekonomski čimbenici niti čimbenici utjecaja roditelja.

Kao mogući uzrok ovakvih razlika na koje utječe način hranjenja navodi se činjenica da majčino mlijeko sadrži značajne količine višestrukonezasićenih masnih kiselina, hormona i faktora rasta koji imaju važnu ulogu u razvoju i funkciji mozga i živčanog sustava.