x
x

Dojenje pomaže djeci u društvenom napretku

  21.07.2013.

Istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Disease in Childhood promatralo je po prvi puta utjecaj dojenja na socijalni razvoj tijekom odrastanja.

Dojenje pomaže djeci u društvenom napretku
Dojenjem se razvija mozak te intelekt. Nadalje, smanjuje se utjecaj stresa na mozak zbog čega dojena djeca imaju veće šanse za boljim društvenim statusom.

Studija je provedena na 17 419 djece rođene tijekom 1958. godine te 16 771 djetetu rođenih 1970. godine. Djeca su praćena tijekom odrastanja. Rezultati su temeljeni na anketama koje su ispunjavali majke ukazujući na to da li su djeca dojena te je uzeta u obzir razina društvenog statusa roditelja. Korišten je indeks kojim su djeca svrstavana u kategorije bez razvijenih vještina do maksimalno razvijenih vještina (profesionalci). Također, u obzir su uzete reakcije na stres te kognitivni razvoj potomaka.

Istraživanje je ukazalo da dojena djeca ima puno veće mogućnosti napredovati na društvenoj ljestvici u odnosu na djecu koja nisu dojena i to za 24%. Autori objašnjavaju da se dojenjem razvija mozak te intelekt. Nadalje, smanjuje se utjecaj stresa na mozak zbog čega dojena djeca imaju veće šanse za boljim društvenim statusom.

Naglašeno je kako su potrebne daljnje studije kako bi se ustanovio da li je društveni status povezan s nutrijentima iz mlijeka ili bližom povezanosti s majkom tijekom djetinjstva.