x
x

Obilježja konzumiranja alkohola kod učenika srednje medicinske škole

  21.11.2014.

Konzumacija alkohola široko je rasprostranjena u hrvatskoj kulturi, a također je sve izraženija pojava kod adolescenata, objavljeno je u Hrvatskom časopisu za javno zdravstvo.

Obilježja konzumiranja alkohola kod učenika srednje medicinske škole
U posljednjih mjesec dana 42% učenika bilo je pijano jednom ili više puta. 55% učenika smatra da je u redu opiti se vikendom.

Cilj našeg istraživanja bio je utvrditi učestalost i obilježja konzumacije alkohola kod 100 učenika srednje medicinske škole u Zagrebu, te utvrditi razlikuju li se navedene varijable obzirom na neka sociodemografska obilježja.

90% učenika do sada je probalo alkoholna pića. Vrijeme prve konzumacije kreće od 11 godina (17.2%) do 15 (28.3%), pri čemu dječaci započinju značajno ranije. Prvi susret s alkoholom većina djece imala je na zabavi (46%), u vlastitom domu (28%), odnosno kod prijatelja ili u parku.

U posljednjih mjesec dana 42% učenika bilo je pijano jednom ili više puta. 55% učenika smatra da je u redu opiti se vikendom, a ta skupina započela je s konzumacijom alkohola značajno ranije od onih koji smatraju da nije u redu opiti se vikendom. Djevojke preferiraju žestoka pića i koktele, a mladići pivu.

Olivera Petrak,  Verica Oreščanin, Aleksandar Racz