x
x

Sporazum o suradnji u prevenciji i borbi protiv zlouporabe droga

  23.04.2017.

Grad Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH potpisali sporazum o suradnji u prevenciji i borbi protiv zlouporabe droga

Sporazum o suradnji u prevenciji i borbi protiv zlouporabe droga

U petak, 21.4.2017. godine su predstavnici Grada Zagreba, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u prostorijama Gradske uprave potpisali „Sporazum o suradnji“, kojim je dogovorena suradnja u provedbi projekata i programa u području prevencije i liječenja ovisnosti o drogama te provedba zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata.

„Sporazum o suradnji“ potpisali su Milan Bandić, dipl. politolog, gradonačelnik grada Zagreba, mr. Željko Petković univ. spec. crim., ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske te dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Svrha potpisivanja Sporazuma je kontinuirani zajednički rad na preventivnim programima i ranom otkrivanju ovisnosti, budući da sve veći broj istraživanja pokazuje povećanu zlouporabu opojnih sredstava među mladima.

„Kako bismo radili na uspješnoj prevenciji ovog problema u društvu, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere na svim razinama društva – od obitelji do stručnih institucija. Zato je moja ljudska zadaća i moralna obveza, a na tragu projekta Zdravoga grada, da podržim kao gradonačelnik Grada Zagreba, glavnog grada RH, ovakav projekt koji bi u budućnosti trebao postati standard za cijelu Hrvatsku. Zagreb je uvijek bio i mora biti na čelu kolone koja osigurava ljepšu i zdraviju budućnost mladima našega grada, kao i njihovim obiteljima“, zaključio je Milan Bandić, dipl. politolog, gradonačelnik Grada Zagreba.

S obzirom na to da su roditelji i članovi obitelji prve osobe koje primijete simptome zlouporabe opijata, razvijen je i projekt koji će roditeljima omogućiti da Zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ anonimno dostave sumnjive tvari koje pronađu u svojim domovima, koji će ih potom analizirati te roditelje povratno upozoriti na eventualnu zlouporabu zabranjenih sredstava. U ovom dijelu projekta je sudjelovao i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, MUP-a Republike Hrvatske, koji je pomogao postaviti metode za brzo otkrivanje desetak najčešćih vrsta droga. Grad Zagreb će u svom Proračunu predvidjeti potrebna sredstava za troškove analiza kako bi sugrađanima osigurao zdraviju budućnost.

„Ovisnost o drogama predstavlja jedan od ozbiljnijih javnozdravstvenih, ali i društvenih problema. S obzirom na porast zlouporabe droga, posebice među mladima, ali i stalnu pojavu novih vrsta na tržištu, ovom problemu je potrebno pristupiti već u najranijim fazama. Mi ćemo u Zavodu učiniti sve što je moguće kako bismo pridonijeli što ranijem otkrivanju novih ovisnika, ali i smanjenju broja postojećih“, istaknuo je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

„Poput svake borbe, a naročito one za pravi cilj, savezništvo i zajedništvo nas čine jačima. Upravo je iz tog razloga ova suradnja između Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ još jedan korak prema uspješnom suočavanju s ovim problemom te će zasigurno pridonijeti boljem razumijevanju promjena na ilegalnom tržištu droga, pravodobnom uočavanju novih pojava i skupina u riziku te zaštiti zdravlja kroz savjetodavni rad i javnozdravstvena upozorenja“, zaključio je Željko Petković, univ. spec. crim., ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH.