x
x

Liraglutid pomaže pretilim adolescentima u gubitku težine

  Marija Škrlec, mag. pharm

  03.04.2020.

Liraglutid koji se koristi s ostalim nefarmakološkim mjerama za promjenu životnih navika može pomoći pri gubitku tjelesne težine kod pretilih adolescenata, objavljeno je u časopisu New England Journal of Medicine.

Liraglutid pomaže  pretilim adolescentima u gubitku težine

250 pretilih adolescenata (s prosječnom početnom BMI vrijednošću 35), koji nisu imali rezultata u primjeni mjera o promjeni životnih navika randomizirano je u ispitivanu grupu koja je dnevno primla liraglutid (3,0 mg potkožno) ili kontrolnu grupu koja je pirmala placebo. Kliničko istraživanje je trajalo 56 tjedana.

Liraglutid je pokazao bolji krajnji ishod, odnosno promjenu standardne devijacije BMI vrijednosti na kraju liječenja. Uz to, za primatelje liraglutida bilo je izglednije smanjenje BMI vrijednosti za barem 5% od primatelja placeba (43% u ispitivanoj u odnosu na 19% u kontrolnoj skupini).

Pretili adolescenti na liraglutidu su očekivano imali više gastrointestinalnih nuspojava (65% vs. 37%) tako da primjena ovog lijeka neće biti prikladna za sve.

GLP-1 (The glucagon-like peptide-1) agonist trenutno je odobren za gubitak tjelesne težine kod pretilih odraslih osoba i kod odraslih s prekomjernom težinom s najmanje jednim komorbidnim stanjem vezanim za težinu.