x
x

Kontinuirano praćenje glukoze u djece

  Klara Čičić, dr. med.

  18.02.2014.

FDA je odobrila uporabu uređaja za kontinuirano praćenje razine GUK-a u pedijatrijskih pacijenata.

Kontinuirano praćenje glukoze u djece

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA, Food and Drug Administration) prvi puta je odobrila uporabu uređaja za kontinuirano praćenje razine glukoze u krvi Dexcom G4 Platinum u pacijenata u dobi od 2 do 17 godina koji boluju od dijabetesa. Ovaj je uređaj već prije odobren u pacijenata starijih od 18 godina.

Uređaj G4 Platinum kontinuirano prati i prikazuje prosječnu razinu glukoze u krvi te upozorava na porast ili pad razine GUK-a, no FDA naglašava kako dobiveni podaci služe kao nadopuna, a ne kao zamjena mjerenju razine GUK-a klasičnim aparatom za kućnu primjenu.

Senzor uređaja implantira se u potkožno tkivo abdomena ili gornjeg dijela gluteusa te pretvara vrijednosti glukoze intersticijske tekućine u elektronički signal kojeg registrira mjerni instrument CGM (Continous Glucose Monitoring). Instrument bilježi vrijednosti glukoze svakih 10 sekundi i potom svakih 5 minuta izračunava prosječnu vrijednost glukoze te je pohranjuje u memoriji.

Upotreba kontinuiranog praćenja GUK-a preporučuje se primarno bolesnicima s inzulin ovisnim dijabetesom, naročito nestabilnim i loše reguliranim, te bolesnicima koji prelaze na terapiju inzulinskom pumpom.

FDA ne odobrava određivanje i korekciju terapije samo na temelju vrijednosti dobivenih uređajem CGM. Uređaji se moraju kalibrirati glukometrima, a odluke o terapiji poput primjerice doziranja inzulina moraju se temeljiti na očitanjima klasičnog glukometra.

Važno je istaknuti kako su kliničke studije pokazale manju točnost uređaja G4 Platinum u pedijatrijskih bolesnika za razliku od odraslih. Stopa detekcije teške hipoglikemije također je bila manja nego u odraslih. Stoga su uz odobrenje izdana i dva upozorenja:

• Potrebno je koristiti vrijednosti klasičnog glukometra pri prilagodbi terapije

• U detekciji hipo/hiperglikemije ne treba se oslanjati samo na upozorenja uređaja

U novije vrijeme započeta je i primjena sustava koji ujedinjuje inzulinsku pumpu s kontinuiranim mjerenjem glukoze (Mini-Med Paradigm Real-Time System). Povezivanjem tih dvaju sustava bliže smo tzv. umjetnoj gušterači koja sama isporučuje inzulin na temelju vrijednosti glukoze u krvi.

Dijabetes je ozbiljna, kronična metabolička bolest, anastaje kada organizam nije sposoban održavati razinu glukoze u krvi normalnom. Procjenjuje se da 25.8 milijuna ljudi u SAD-u boluje od dijabetesa, a njih 215 000 su mlađi od 20 godina. Ukoliko se ne liječi, m

FDA