x
x

Visokopotentni kanabis kod mladih češće dovodi do psihotičnih iskustava

  19.05.2024.

Mladi koji konzumiraju kanabis s visokim udjelom THC-a dvostruko su skloniji psihotičnim iskustvima, objavljeno je na mrežnim stranicama KB Vrapče.

Visokopotentni kanabis kod mladih češće dovodi do psihotičnih iskustava
Uporaba visokopotentnog kanabisa može negativno utjecati na mentalno zdravlje.

Mladi između 16 i 18 godina koji konzumiraju visokopotentni kanabis, imaju dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti psihotična iskustva u dobi od 19 do 24 godine u u odnosu na one koji koriste kanabis slabije potencije. Prethodne studije Radne skupine za ovisnost i mentalno zdravlje na Sveučilištu u Bathu otkrile su da je koncentracija THC-a u kanabisu od 1970. do 2017. porasla za 14%, što znači da danas britanskim tržištem kanabisa dominiraju visokopotentne sorte kanabisa poput skunka.

Ova nova studija prvo je longitudinalno ispitivanje mjera rane adolescentne psihoze i precizne jačine kanabisa. Podaci proizlaze iz studije Djeca 90-ih, najopsežnijeg istraživačkog projekta te vrste. Započeta je u Bristolu prije više od 30 godina, prikupljanjem informacija i podataka o tisućama obitelji diljem grada. U studiju je uključeno gotovo 14.000 pojedinaca od rođenja, od kojih se mnogi i danas prate.

Glavna autorica dr. Lindsey Hines s Odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Bathu kaže: “Mladi koji koriste jače sorte kanabisa imaju dvostruko veću vjerojatnost da će imati psihotična iskustva. Važno je da mladi koje smo pitali prethodno nisu imali takva iskustva prije uporabe kanabisa. Ovo dodatno potvrđuje da uporaba visokopotentnog kanabisa može negativno utjecati na mentalno zdravlje.”

Ključni rezultati ove studije su:

– 6,4% mladih koji su konzumirali kanabis imalo je nova psihotična iskustva, u usporedbi s 3,8% onih koji ne koriste kanabis

– nakon početka uporabe kanabisa, 10,1% mladih koji su konzumirali visokopotentni kanabis prijavilo je nova psihotična iskustva, u usporedbi s 3,8% koji su konzumirali kanabis s niskim udjelom THC-a

– oni koji su konzumirali visokopotentni kanabis imali su dvostruko veću vjerojatnost da će prijaviti nova psihotična iskustva nakon što su počeli koristiti kanabis, u usporedbi s onima koji su koristili kanabis s niskim udjelom THC-a.

Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu dokaza koji pokazuju da je uporaba visokopotentnog kanabisa povezana s većom vjerojatnošću – a sada i učestalošću – psihotičnih iskustava. Istraživači sada pozivaju na bolje dokaze o dugoročnim ishodima uporabe visokopotentnog kanabisa i istraživanje mjera za smanjenje jačine kanabisa dostupnog mladima.

Dr. Hines kaže: “Kanabis se mijenja i visokopotentni kanabis je sve dostupniji. Ovi rezultati pokazuju koliko je važno razumjeti dugoročne učinke uporabe visokopotentnog kanabisa kod mladih. Moramo poboljšati poruke i dostupne informacije mladima o učincima uporabe kanabisa u 21. stoljeću.”

Izvornik: Hines LA, Heron J, Zammit S. Incident psychotic experiences following self-reported use of high-potency cannabis: Results from a longitudinal cohort study. Addiction. 2024 May 13.