x
x

Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini

  27.05.2012.

„Transplantacijska medicina je kruna kirurškog umijeća i zrcalo je organiziranosti sustava. Svega petnaestak sati traje proces u kojem se sve mora dogoditi - od proglašenja smrti, podizanja helikoptera, kirurških timova, odabira primatelja do operacijskog zahvata“, rekao je ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić na današnjoj konferenciji za novinare u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva kojeg obilježavamo 26. svibnja.

Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini

Ministar je rekao kako je iznimno ponosan na činjenicu da smo vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja i najuspješnija članica Eurotransplanta. To se posebno odnosi na transplantacije bubrega i jetre po čemu je Hrvatska prva u svijetu.

Podaci pokazuju da je od početka 2012. do 15. svibnja u Hrvatskoj presađeno 39 jetri, 71 bubreg, 19 srca i 4 gušterače. Lani je presađeno ukupno 413 organa među kojima 239 bubrega, 124 jetre i 38 srca.

Ministar je posebno zahvalio obiteljima darivatelja na nesebičnom i humanom činu a posebno se obratio obitelji Ledinski koja je prisustvovala svečanosti u spomen na svog preminulog sina Ivana. Istaknuo je kako nema veće od njihove humanosti i altruizma, jer su u najtežim trenucima smogli snage misliti na pomoć drugima. Podržao je inicijativu Hrvatske udruge Transplant o ljetnom kampu za djecu s transplantiranim organom koji bi nosio ime Ivana Ledinskog.

Ministar Ostojić čestitao je i svim donorskim bolnicama i transplantacijskim timovima, ukazao na izvrsne rezultate koje je postigla varaždinska bolnica te je ravnatelju te ustanove dr. Dubravku Tršinskom uručio priznanje i dodijelio pokretni respirator za potrebe donorskog programa.

Svečanosti je prisustvovao sedamnaestogodišnji Luka Vugrač kojemu je prošle godine transplantirano srce. Luka je, iako često odsutan zbog bolesti, osvojio drugo mjesto na državnom natjecanju iz informatike i dobio stipendiju Microsofta uz pravo na izravan upis na fakultet. Sve to Luka ne bi mogao da nije bilo plemenite odluke o darivanju organa jedne obitelji koja je mladom Luki podarila novi život na dar.

VEZANI SADRŽAJ > <