x
x

50. obljetnica Eurotransplanta

  08.10.2017.

Ovog tjedna je u nizozemskom gradu Noordwijku obilježena 50. obljetnica Eurotransplanta, neprofitne organizacije za doniranje i dodjeljivanje organa namijenjenih transplantaciji.

50. obljetnica Eurotransplanta

Vjerojatnost pronalaska adekvatnog donora čiji će organ biti kompatibilan s tkivom primatelja vrlo je mala, no ta se vjerojatnost povećava ako se stvori središnja baza podataka donora i onih koji čekaju na transplantaciju i ako obuhvaća veliki broj stanovnika.

Zbog tih razloga osnovan je Eurotransplant u koji se Hrvatska uključila 2007. godine.

Hrvatska je u posljednjih deset godina od ulaska u organizaciju postala najuspješnija članica i jedna je od najuspješnijih u svijetu.

U Hrvatskoj se transplantira 350 do 400 organa godišnje, što je vrlo visoki prosjek i po nizu pokazatelja smo statistički na prvim mjestima ne samo u Europi, nego i svijetu.

Hrvatska je 2000. godine imala 12 donora organa, a sada ih godišnje ima 147.

S 40 donora na milijun stanovnika Hrvatska je prva u svijetu, a na prvom smo mjestu u svijetu i po transplantacijama jetre, kojih se izvede 115-120 godišnje, što konkretno znači da naši pacijenti imaju najveću dostupnost toj vrsti transplantacije, koja je, ako gledamo pojedinačne organe, najkompleksnija.

Po broju transplantacija jetre Centar KB Merkur je najveći centar po volumenu u Eurotransplantu.

Od prve transplantacije bubrega u Hrvatskoj prošlo je 46 godina, a danas smo sa stotinjak transplantacija bubrega godišnje vodeći u svijetu.

Novo srce dobije do 40 ljudi godišnje, u čemu smo drugi u svijetu.

Od velike je važnosti naglasiti i kako se u Hrvatskoj, od svih članica Eurotransplanta (Austrija, Njemačka, Slovenija, Nizozemska, Luksemburg, Mađarska i Belgija), najmanje čeka na transplantaciju nekog organa.

Ministarstvo zdravstva