x
x

Protokol o suradnji u području transplantacijske medicine - RH i BiH

  21.12.2017.

U Ministarstvu zdravstva je u srijedu potpisan Protokol o suradnji između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine.

Protokol o suradnji u području transplantacijske medicine - RH i BiH

Ispred Republike Hrvatske protokol je potpisao ministar zdravstva Milan Kujundžić, a ispred Federalnog Ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Ovim protokolom omogućit će se suradnja dviju zemalja u području transplantacijske medicine na obostrano zadovoljstvo i dobrobit građana.

Suradnja iz ovog Protokola obuhvaća poticanje održivog razvoja transplantacijskog programa FBiH pružanjem tehničke podrške i prijenosom znanja i iskustva od strane RH.

Hrvatska je jedna od vodećih svjetskih zemalja u području transplantacijske medicine te, zahvaljujući postignutoj stopi od 40 darivatelja na milijun stanovnika, građani Republike Hrvatske imaju najveću dostupnost organa za presađivanje i najkraće vrijeme čekanja na metodu liječenja presađivanjem organa.

Budući da je Hrvatska od 2007. godine članica Eurotransplanta, neprofitne međunarodne organizacije za dodjelu organa, darovani organi za presađivanje dodjeljuju se primateljima na listi čekanja sukladno dogovorno utvrđenim, medicinskim i drugim kriterijima, definiranim Priručnikom Eurotransplanta.

Cilj sklapanja ovog Protokola je promicanje primjene najviših etičkih načela i stručnih standarda te suvremenih organizacijskih, pravnih i drugih rješenja u području darivanja i presađivanja ljudskih organa.

Suradnja se temelji na načelima solidarnosti i reciprociteta, na obostranu dobrobit građana FBiH i Hrvatske (Eurotransplanta).

Načelo solidarnosti ostvaruje se omogućavanjem dostupnosti darovanih organa u RH posebno vulnerabilnoj grupi pacijenta iz FBiH, dok se načelo reciprociteta ostvaruje balansom darovanih i primljenih organa između državljana FBiH i državljana RH, odnosno Eurotransplanta.

Time će se ostvariti obostrana dobrobit, budući da će se omogućiti transplantacija visoko urgentnih primatelja iz FBiH u Hrvatskoj, a istovremeno darovani, a neiskorišteni organi iz FBiH svoje bi primatelje pronašli u Hrvatskoj ili jednoj od zemalja Eurotransplanta.

Ministarstvo zdravstva