x
x

Prva regionalna ministarska konferencija o darivanju i transplantaciji organa

  03.06.2012.

U Zagrebu se u ponedjeljak 4. lipnja održava Prva regionalna ministarska konferencija o darivanju i transplantaciji organa „Srce regiji“ koju organizira ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić, predsjedavajući Zdravstvene mreže jugoistočne Europe (SEEHN).

Prva regionalna ministarska konferencija o darivanju i transplantaciji organa

Na konferenciji, koja će se održati u zagrebačkom hotelu Sheraton, sudjelovat će ministri ili njihovi najbliži suradnici iz deset država članica Mreže - Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Izraela, Moldove, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije. Također će sudjelovati predstavnici Europske komisije te Europske unije u Hrvatskoj, Svjetske zdravstvene organizacije i uvaženi stručnjaci iz transplantacijske medicine.

Cilj ove Ministarske konferencije je osigurati angažman i političku podršku ministara zdravstva zemalja Jugoistočne Europe razvoju uspješnih programa darivanja i presađivanja organa koji se temelje na etičkim principima, preporukama i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (Madridska Rezolucija), Istambulske deklaracije te na zahtjevima EU Direktive i Akcijskog plana o darivanju i presađivanju organa.

Kao vodeća država u svijetu po broju realiziranih darivatelja na milijun stanovnika, kao i po broju transplantacija bubrega i jetre, Republika Hrvatska je prepoznala važnost i potrebu snažne regionalne inicijative i neodgodive, koordinirane akcije usmjerene na osiguranje dostupnosti transplantacijskih usluga u zemljama Jugoistočne Europe, čiji se zdravstveni sustavi trenutno suočavaju s nizom etičkih, organizacijskih i stručnih izazova i zahtjeva u području transplantacijske medicine.