x
x

U SAD-u se svakodnevno odbacuju iskoristivi bubrezi

  09.10.2012.

Prema službenoj statistici u 2011. godini, od 14784 donirana bubrega, odbačena su 2644 bubrega – skoro 18%. Gotovo 500 doniranih bubrega nije transplantirano jer nije pronađen odgovarajući primatelj.

U SAD-u se svakodnevno odbacuju iskoristivi bubrezi

U kolovozu, jedna medicinska sestra iz Medicinskog centra Sveučilišta Toledo u Ohiju, uzela je bubreg živog donora iz operacijske sale i zabunom ga bacila. Nastao je veoma publicirani kaos zbog pogreške uslijed slabog nadzora i loše komunikacije. New York Times navodi da se iskoristivi bubrezi odbacuju daleko češće, nego što to javnost saznaje.

Prema službenoj statistici u 2011. godini, od 14784 donirana bubrega, odbačena su 2644 bubrega - skoro 18%. Gotovo 500 doniranih bubrega nije transplantirano jer nije pronađen odgovarajući primatelj.

„Nema dvojbe da se svakog dana odbacuju organi koji nekome mogu pomoći i koji imaju korist za opstanak čovjeka", rekao je za NYTimes dr. Dorry Segev, transplantacijski kirurg u Johns Hopkins University School of Medicine.

Za laike, odbacivanje bubrega čini se kao ogroman gubitak, posebno s obzirom na činjenicu da je gotovo 5000 Amerikanaca umrlo prošle godine dok su čekali bubreg. Međutim, to se događa u najbolje vođenim zdravstvenim sustavima. Osoba zadužena za raspodjelu doniranih organa dužna je osigurati da se takvi propusti događaju što je manje moguće.

Nekoliko je razloga zbog kojih donirani bubrezi mogu biti odbačeni. Jedan od glavnih čimbenika jest vrijeme: odgovarajući primatelj mora biti pronađen unutar 24 do 36 sati. To je izazov u velikim zemljama kao što su SAD.

Bubrezi starijih donora smatraju se drugom najboljom opcijom za mlađe pacijente. Polovica odbačenih organa pripada toj skupini donora.

U SAD-u, bubrezi se odbacuju nakon lošeg rezultata biopsije, iako to ne mora nužno umanjiti šanse za preživljavanjem. U Europi, biopsijama se pridaje manja važnost te više pacijenata dobiva bubrege.

Savezna vlada propisuje mjerila za određivanje stopa preživljavanja pacijenata. To dovodi do toga da kirurzi pristaju presađivati samo one bubrege za koje smatraju da postoji najveća vjerojatnost prihvaćanja u primatelja.

Sustav bi bio efikasniji kada bi usklađivao donirane bubrege prema dobi donora i primatelja organa. Savezna vlada, međutim, smatra da bi se time kršili zakoni o diskriminaciji.

Stručnjaci smatraju da se nešto mora poduzeti. The NYTimes piše: „Stopa odbačenih bubrega porasla je za 76% u posljednjem desetljeću, više nego dvostruko brže od porasta stope uspješno prihvaćenih bubrega. Jasno, izmjena sustava raspodjele organa skratit će listu čekanja."

Izvornik: bioedge.org
Prevela: Katarina Marušić, dr.med.