x
x

Presađivanje jetre alkoholičarima pruža novu šansu

  27.11.2011.

Teško bolesni alkoholičari kojima je potrebno presađivanje jetre ne trebaju nužno dokazati šestomjesečnu sposobnost apstinencije od alkohola, tvrde liječnici u jednom istraživanju. Ovo bi moglo rasplamsati raspravu zaslužuju li nove organe oni koji su ih uništili alkoholom.

Presađivanje jetre alkoholičarima pruža novu šansu

Mala francuska studija pokazala je kako pacijenti koji dobiju jetru bez razdoblja šestomjesečne kušnje prestaju piti i nastave apstinirati sljedećih godina. Istraživanje je obuhvatilo pacijente koji su imali teški hepatitis s kojim ne bi preživjeli razdoblje čekanja.
Alkohol oštećuje jetru i dovodi do hepatitisa i ciroze. Gotovo petina transplantacija jetre u SAD-u otpada na teške alkoholičare. Transplantacijski centri obično zahtijevaju od pacijenata prestanak uzimanja alkohola tijekom šest mjeseci kako bi dokazali sposobnost apstinencije nakon što dobiju novu jetru. Međutim alkoholičari čine samo polovicu pacijenata koji trebaju transplantaciju. Francuska studija sugerira da bi se odustajanjem od šestomjesečne kušnje povećala potražnja za jetrama za samo tri posto.

Dr. Philippe Mathurin iz bolnice Huriez u Lilleu u Francuskoj smatra da je uvjet šestomjesečne kušnje nepravedan prema alkoholičarima. Mnogi drugi trebaju novu jetru zbog nezdravih navika kao što su pretilost ili zlouporaba droge. Dr. Robert S. Brown Jr. iz bolnice New York-Presbyterian (Sveučilište Columbia) također smatra kako obvezu šestomjesečne kušnje treba ponovno razmotriti. "Studija nas potiče na pronalaženje boljeg načina liječenja alkoholizma i uspješnijeg predviđanja tko će apstinirati nakon transplantacije" kazao je.

Izvornik: www.bioedge.org
Preveo: Jakov Mihanović, dr. med.


VEZANI SADRŽAJ > <