x
x

Neprikladne deklaracije „zavaravaju“ osobe na dijeti

  07.05.2011.

Osobe koje drže redukcijsku dijetu češće će privući deklaracija na kojoj piše „zdravo“, što bi bilo pozitivno ukoliko bi ti natpisi na deklaracijama bili u potpunosti istiniti. Nažalost, brojni natpisi na deklaracijama prikrivaju „istinu“ te osobe na dijetama završe konzumirajući namirnicu upravo suprotnih kvaliteta od onoga u što vjeruju.

Neprikladne deklaracije „zavaravaju“ osobe na dijeti

Primjerice, vrlo kaloričan mliječni shake deklariran kao voćni smoothie lakše će zavarati osobe na dijeti i to zbog natpisa koji sugerira da se radi o zdravoj namirnici, dok osobe koje nisu na dijeti nisu opterećene nazivom namirnice i vjerojatno će pri odabiru hrane ignorirati natpise i češće će sami provjeriti njen nutritivni sastav.

Istraživači su proveli 2 testa:

• Test 1 - 66 slučajnih prolaznika upitano je da definiraju novo jelo na meniju: „zapečeni luk i crvena paprika s tjesteninom, narezanim rajčicama, salamom, mozzarelom, začinjeno gorkim vinskim octom. Servirano ohlađeno na listu svježe zelene salate." Polovini ispitanika, nasumično odabranih, istražitelji su rekli da se radi o obroku salate, dok je drugoj skupini obrok opisan kao tjestenina. Kada su čuli izraz „tjestenina" osobe na dijeti su obrok definirale manje zdrav nego kada je obrok nazvan salatom, iako se radilo o identičnom obroku, kalorijske vrijednosti 900 kcal sa 60 g masti.

• Test 2 - 142 studenta su nasumice odabrani te im je ponuđen proizvod za žvakanje (bomboni Jelly Belly) nazvan ili bombon ili voćna slastica - a, pri tome se radilo identičnom proizvodu. Osobe koje su bile na dijeti doživljavale su bombone kao manje zdrave u odnosu na voćnu slasticu. Osobe koje nisu bile na dijeti su bile znatno manje pod utjecajem naziva proizvoda.

Izvor: The Journal of Consumer Research