x
x

Osjećaj sitosti ovisi o okusu i teksturi hrane

  17.11.2012.

Niskokalorična hrana može pomoći ljudima kako bi smršavjeli, no većina osoba kao problem najčešće navodi činjenicu kako ih spomenuta hrana ne zastiti dovoljno. Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Flavour, suptilna manipulacija u teksturi i kremastom okusu, može povećati očekivanja da će voćni jogurt zasititi i spriječiti ranu pojavu gladi bez obzira na stvarnu kalorijsku vrijednost.

Osjećaj sitosti ovisi o okusu i teksturi hrane

Trenutno se vodi rasprava o sitosti, o tome koliko niskokalorična hrana i napici moraju zasititi ljude i na koliko dugo te rezultira li u konačnici unos takvi namirnica većom konzumacijom jer ne osiguravaju zasićenost koju organizam očekuje.

Istraživači sa Sveučilišta Sussex dizajnirali su eksperiment s ciljem utvrđivanja utječe li ili ne dodavanja agensa za zgušnjavanje u niskokalorične namirnice na osjećaj gustoće, ljepljivosti i kremaste teksture niskokaloričnog jogurta. Potom su promatrali kako takav jogurt utječe na osjećaj sitosti.

Rezultati su pokazali kako su čak i osobe koje nisu specijalizirane za kušanje hrane uočile male razlike u teksturi napitka bez obzira što je okus ostao isti.

U drugom dijelu eksperimenta ljudi su ocjenjivali očekivanja koliko će se najesti od jogurta. U prosjeku je više očekivano od kremastih jogurta nego od njihovih nekremastih verzija, a dodavanje kremastog okusa niskokaloričnim varijantama povećalo je očekivani osjećaj najedenosti. Međutim, doprinos očekivanoj sitosti nije bio jednak, samo je gustoća, ne i kremasta tekstura imala utjecaj na očekivanje da će jogurt zatomiti glad na određeno vrijeme.