x
x

Geni uzrok izbirljivosti hrane u djece?

  04.04.2013.

University of North Carolina provelo je istraživanje ispitujući utjecaj gena na izbirljivost prilikom isprobavanja novih vrsta hrane u djece. U studiji je sudjelovalo 66 blizanaca dobi 4 do 7 godina te su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Obesity.

 Geni uzrok izbirljivosti hrane u djece?

Istraživanje je temeljeno na rastujućem broju studija koje ukazuju da su geni ključne komponente koje određuju hoće li djeca biti izbirljiva prilikom odabira hrane. Rezultati su potvrdili da u 72 % varijacije u odabiru nove vrste hrane u djece su posljedica samih gena, a ostalo okoline u kojem se nalaze. Također, autori studije istraživali su povezanost između neofobije (izbjegavanje ili odbijanje novih vrsta namirnica) i postotka masnog tkiva u roditelja i djece. Rezultati su pokazali da ukoliko su roditelji imali višak kilograma da je isto uočeno u djece koja je izbirljiva po pitanju hrane.

Autori su naglasili da su neka djeca genetski sklonija izbirljivosti hrane no to ne znači da se njihovo ponašanje ne može promjeniti. Također, navedene spoznaje mogu doprinijeti boljem razumijevanju povezanosti između pretilosti i odabiru pojedinih vrsta hrane.