x
x

Boljom informiranošću do zdravijeg izbora

  02.01.2012.

Adolescenti nižeg socioekonomskog statusa, koji u trgovinama mješovite robe dolaze u kontakt s istaknutim informacijama o energetskoj vrijednosti pojedinih prehrambenih artikala, kupuju manje "problematičnih" artikala, prenosi časopis American Journal of Public Health.

Boljom informiranošću do zdravijeg izbora

U ovom konkretnom istraživanju američkih znanstvenika zabilježena je manja kupovina energetskih napitaka i ostalih zaslađenih sokova kod kojih je dodatno istaknuto koliko sadrže kalorija.

Znanstvenici su napravili procjenu kako 3 različita načina isticanja energetske vrijednosti pojedinog napitka utječu na to da li će adolescenti kupiti određeni artikal:
• jedna istaknuta poruka je sadržavala podatak da jedna boca voćnog napitka sadrži 250 kcal
• druga poruka je glasila da je potrebno 50 minuta trčanja za sagorijevanje kalorija iz jedne boce zaslađenog soka
• treća poruka je istaknula da jedna boca napitka sadži 10% ukupnih dnevnih energetskih potreba.

Rezultati su pokazali da je isticanje ovakvih informacija u trgovini smanjilo kupovanje ovih napitaka za 40%, a najuspješnija se pokazala druga poruka - koliko je potrebno tjelesne aktivnosti da bi se "potrošila" jedna bočica soka.

Ovo istraživanje je pokazalo kako ovim jednostavnim načinom podizanja svijesti o tome što konzumiramo možemo znatno i brzo pridonjeti usvajanju zdravijih navika.