x
x

Kronične bolesti jetre - 1

  Milan Kujundžić

  17.12.2009.

Kronične bolesti jetre među prvih su 10 uzroka smrtnosti u razvijenom svijetu te predstavljaju jedan od vodećih javnozdravstvenih problemu kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Kronične bolesti jetre - 1

Poznato je preko 500 funkcija koje vrši jetra. Iz toga slijedi da je jetra vrlo važan organ te da je moguća pojava brojnih bolesti u tako složenom i važnom organu. Bolesti jetre dijele su u akutne i kronične od kojih su ove druge mnogo značajnije. Naime, jetra ima nevjerojatnu sposobnost oporavka i regeneracije što rezultira čestim potpunim izlječenjem, npr. nakon virusnih upala ili akutnih toksičnih oštećenja. S druge strane, mnogo je etioloških čimbenika koji kronično oštećuju jetru i time dovode do kroničnih bolesti jetre karakteriziranih postepenom i progresivnom destrukcijom jetrenog parenhima te fibrozom i cirozom kao završnim stadijem svih uznapredovalih kroničnih jetrenih bolesti.

Etiologija nastanka kroničnih bolesti jetre

Etiologija nastanka kroničnih bolesti jetre može se svrstati u 5 kategorija:

1) virusna (npr. hepatitis B i C)

2) toksična (npr. alkoholna bolest jetre, oštećenja jetre uzrokovana nekim lijekovima kao što su metotreksat i amiodaron)

3) metabolička (npr. nealkoholna bolest jetre, hemokromatoza, Wilsonova bolest)

4) autoimuna (npr. primarna bilijarna ciroza, primarni sklerozirajući kolangitis, autoimuni hepatitis)

5) ostalo (npr. kardijalna ciroza)

Liječenje kroničnih bolesti jetre

Kronične bolesti jetre nemoguće je izliječiti. Zato je važno istaknuti važnost prevencije.

Kronične bolesti jetre nemoguće je izliječiti. Zato je važno istaknuti važnost prevencije. Kada se jednom razvila kronična bolest jetre, važno je eliminirati sve čimbenike koji pospješuju daljnju progresiju te tako prevenirati razvoj ciroze. Prevencija daljnje progresije svih kroničnih jetrenih bolesti obuhvaća apsolutnu apstinenciju od alkoholnih pića, cijepljenje protiv hepatitisa B i hepatitisa A (u bolesnika koji već boluju od neke kronične jetrene bolesti), oprez kod davanja hepatotoksičnih lijekova, dijeta te fizička aktivnost. U ovim tekstovima osvrnuti ćemo se na četiri najčešća a time i javnozdravstveno najznačajnija uzroka kroničnih jetrenih bolesti - kronični hepatitis B i C te alkoholnu i nealkoholnu bolest jetre.

HKLD