x
x

Brže djelovanje alkohola uz gazirana pića

  18.02.2013.

Nova studija provedena u Sjedinjenim Američkim Državama istraživala je utjecaj alkohola konzumiranog s zaslađenim, gaziranim sokovima i s umjetno zaslađenim, gaziranim sokovima (dijetalna pića). Istraživanje je provedeno na 16 ispitanika koji su konzumirali dijetalna pića s alkoholom, zaslađeno piće s alkoholom i placebo piće te je mjeren udio alkohola u zadahu (BrAC).

Brže djelovanje alkohola uz gazirana pića

Rezultati objavljeni u časopisu Alcoholism: Clinical and Experimental Research ukazuju na to da postanemo pijaniji brže od kombinacije alkohola s umjetno zaslađenim gaziranim sokom nego kada pijemo alkohol s pićima koji nisu kategorizirana kao dijetalna. Zanimljivo je da su se svi ispitanici osjećali jednako pijani iako nisu imali jednaku količinu alkohola u zadahu.

Autori studije objašnjavaju da se razgradnjom šećera alkohol duže zadržava u želucu no s obzirom da želudac ima drugačiji put razgradnje umjetno zaslađenih dijetalnih napitaka, sadržaj alkohola direktno odlazi iz želuca zbog čega ljudi budu pijaniji.

Također, autori upozoravaju da izostanak konzumacije hrane prije uzimanja velikih količina alkohola s dijetalnim pićem može biti opasna.