x
x

Transplantacijski program: zahvale i priznanja najuspješnijima

  26.05.2013.

U povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva, koji se obilježava svake godine 26. svibnja, zamjenik ministra zdravlja prim. dr. Marijan Cesarik zahvalio je svima koji sudjeluju u tom humanom činu te dodijelio priznanja najuspješnijim zdravstvenim ustanovama u 2012. godini.

Transplantacijski program: zahvale i priznanja najuspješnijima
Hrvatska je Regionalni centar za razvoj programa darivanja i presađivanja organa sa zadaćom da pruži stručnu i tehničku pomoć zemljama u jugoistočnoj Europi.

Hrvatska je danas vodeća zemlja svijeta u transplantacijskoj medicini sa stopom od 34 realizirana darivatelja na milijun stanovnika. Zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa 157 umrlih osoba, u prošloj je godini 400 osoba dobilo „novi život na dar“.

Prim. Cesarik zahvalio se obiteljima darivatelja organa na njihovoj plemenitoj odluci da daruju organ svojih najmilijih i time pomognu drugima koji ga trebaju. Zahvalio je zdravstvenim ustanovama i timovima koje provode transplantacijski program, udrugama transplantiranih bolesnika i medijima koji promoviraju davalaštvo organa.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravlja dodijeljena su priznanja koordinacijskim timovima donorskih bolnica KBC Osijek, OB „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod i OB Vinkovci za rezultate u 2012. godini. Priznanja su primila i rodilištima KBC Rijeka i OB Pula, za rezultate postignute u području prikupljanja krvi iz pupkovine za javnu banku krvi.

Lani su u Hrvatskoj obavljene 44 transplantacije srca, 231 bubreg, 8 transplantacija gušterače te 128 transplantacija jetre.

Hrvatska ove godine obilježava šest godina članstva u Eurotransplantu, a prema stopama darivatelja i transplantaciji organa s umrlih darivatelja, najuspješnija je članica te međunarodne organizacije, kao i članica s najkraćim čekanjem na presađivanje.

Uspješan trend nastavlja se i u ovoj godini. Do 20. svibnja realizirano je 65 darivatelja organa i tkiva, transplantirano je 46 jetri, 94 bubrega, 10 srca, a obavljene su tri složene kombinirane transplantacije, bubreg-gušterača i bubreg-jetra.

Prema podacima Liste čekanja početkom svibnja, na bubreg u Hrvatskoj čeka 129 pacijenata, na srce 26, jetra 82, dok kombiniranu transplantaciju bubreg-gušterača čeka šestoro, a bubreg-jetra dva pacijenta.

Ukupno se lista čekanja od 2007 do 2012. godine smanjila za 38,5 posto.

Hrvatska je također Regionalni centar za razvoj programa darivanja i presađivanja organa sa zadaćom da pruži stručnu i tehničku pomoć zemljama u jugoistočnoj Europi. U sklopu regionalne suradnje pokrenula je transplantacijski program u Crnoj Gori, gdje je hrvatski tim liječnika, u suradnji s kolegama u Podgorici, izvršio prvu transplantaciju bubrega sa živog darivatelja u toj zemlji.