x
x

Konzumacija hrane, alkohola i duhana u Rusiji u vrijeme tranzicije

  14.01.2013.

Rad objavljan u časopicu Collegium antropologicum, prikazuje utjecaj individualnih karakteristika, kao i regionalnih makroekonomskih faktora na promjene u konzumaciji masnoće, proteina, alkohola i duhana te na raznolikost same prehrane u ruskom tranzicijskom razdoblju od 1994. do 2004. godine.

Konzumacija hrane, alkohola i duhana u Rusiji u vrijeme tranzicije
Inflacija je imala velik utjecaj na konzumaciju alkohola i duhana, dok je nezaposlenost značajno utjecala samo na pušenje.

Rezultati su pokazali da individualne karakteristike poput inicijalnih potrošačkih obrazaca, spola, stupnja obrazovanja, prihoda domaćinstva i pristupa vrtu imaju značajan utjecaj na potrošačko ponašanje.

Što se makroekonomskih faktora tiče, inflacija je imala velik utjecaj na konzumaciju alkohola i duhana, dok je nezaposlenost značajno utjecala samo na pušenje. Ruski potrošači reagiraju i na promjene cijene masnoća i proteina, no u manjoj mjeri nego na promjene cijena alkohola i duhana.

Također, analize poduzoraka temeljenih na različitim inicijalnim potrošačkim obrascima otkrivaju veliku heterogenost u reakcijama potrošača.

M. Rizov et al.: Consumption Patterns during Transition, Coll. Antropol. 36 (2012) 4: 1143-1154.