x
x

Tjedan transplantiranih

  23.05.2011.

Hrvatska udruga Transplant poziva Vas na Tjedan transplantiranih kojeg organizira od 21. do 27. svibnja u Zagrebu. Organizaciju su pomogli Gradski ured za zdravstvo i veliki broj suradničkih udruga i organizacija.

Tjedan transplantiranih

U ovom tjednu transplantirane osobe slave život i izražavaju zahvalnost svim darivateljima organa, njihovim obiteljima, zdravstvenim djelatnicima i učesnicima transplantacijskog programa u RH.

Zahvaljujući plemenitim odlukama darivatelja i članova njihovih obitelji, naporima liječnika i bolničkih koordinatora, te dobroj organiziranosti transplantacijskog programa, Hrvatska je u 2010. godini ušla u prve tri zemlje svijeta po broju transplantacija - čak 386! - te po broju darivatelja organa - skoro 29 darivatelja na milion stanovnika.

Ovi podaci, za sve one koji čekaju na presađivanje organa, bude nadu da će i njima uskoro biti podaren novi život.
U Hrvatskoj je na snazi zakon o tzv. pretpostavljenom pristanku, po kojem je svaki građanin Hrvatske potencijalni darivatelj organa ukoliko se za života drugačije ne izjasni i ne uvede u Registar nedarivatelja (u 2010.-toj godini 2.270 osoba). U praksi liječnici poštuju želju obitelji, pa je izrazito važno upoznati bližnje s vlastitim stavom o darivanju i presađivanju organa.

Kroz Tjedan transplantiranih javnost će se moći informirati o svim aspektima darivanja i presađivanja organa i potencijalnim rizicima oboljenja koja uzrokuju prestanak rada nekog od vitalnih organa.

Pozivamo vas da nam se pridružite u nekim od naših aktivnosti:
CVJETNI TRG - 21. Svibnja od 10 do 14h
Na štandu udruge građani će moći dobiti donorsku karticu, informacije i promotivne materijale vezane uz transplantacijski program.

BUNDEK - 22.svibnja u 10h
Sadnicu crvenog javora zajedno s predstavnicima transplantiranih zasaditi će gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Tako transplantirane osobe na simboličan način iskazuju svoju zahvalnost svim darivateljima organa i njihovim obiteljima.
Događaj će uveličati s prigodnim glazbenim programom Klapa Katoličkog bogoslovnog fakulteta i prijatelji iz Irske Patric Walker i James Cannon.
Po završetku programa pridružite nam se u sportsko-rekreativnim aktivnostima. Sadnja drveta održati će se bez obzira na vremenske uvijete.

CRKVA sv. FRANJE, KAPTOL 9 ¬- 24. Svibnja u 18:30
U utorak 24. svibnja pridružite se MISNOM SLAVLJU posvećenom darivateljima organa, krvi i tkiva.

KUĆA ŽIVOTA ZAGREB, VLAŠKA 81a - 27. Svibnja u 14h
Otvorenje izložbe „Kolijevka života" - jedinstveni prikaz radova u drvetu Antuna Benića. Motiviran druženjem s transplantiranim osobama Antun Benić stvorio je niz umjetničkih predmeta koji imaju veliku vrijednost, ne samo kao umjetnički izraz nego i u svakodnevnoj upotrebi.
Okvir ove izložbe čini postav promotivnih majica iz cijelog svijeta s porukama i motivima vezanim uz darivanje i presađivanje organa.

Izložba će nakon Zagreba obići cijelu Hrvatsku, prateći događanja vezana uz najavu Europskih igara transplantiranih i dijaliziranih osoba koje organiziramo 2012. U Zagrebu.

Tanja Watz

Hrvatska udruga Transplant
Kuća života Zagreb - Vlaška 81a
10000 Zagreb
tel. 01/4664041, 01/5601701
mob 091/7299058, 098/1699959
www.transplant.hr
transplant@transplant.hr