x
x

Važnost otkrivanja klamidijske infekcije u žena mlađih od 25 godina

  26.08.2015.

Infekcije uzrokovane klamidijama ubrajaju se među najčešće spolno prenosive bolesti, naročito među mlađom populacijom. Uzrokuje infekcije spolnoga sustava, infekcije oka odraslih i neonatalne infekcije.

Važnost otkrivanja klamidijske infekcije u žena mlađih od 25 godina
Budući da se klamidija lako dijagnosticira i liječi, jedini problem ostaje pronaći oboljele jer su oni uglavnom asimptomatski. Stoga se, prema stručnim smjernicama, preporuča „screening“ na C. trachomatis najugroženije populacije.

Chlamydia trachomatis obvezni je intracelularni patogen, a infekcije uzrokovane klamidijama ubrajaju se među najčešće spolno prenosive bolesti, naročito među mlađom populacijom. Uzrokuje infekcije spolnoga sustava, infekcije oka odraslih i neonatalne infekcije.

Prema podatcima ECDC-a prevalencija klamidije u općoj populaciji je oko 1,4-3%, dok je infekcija klamidijom znatno češća u osoba mlađih od 25 godina, a kreće se od 6,7-10,1%.

Najveći problem klamidijskih infekcija je to što su one u najvećem broju slučajeva asimptomatske, pa su neprepoznate i neliječene. Dijagnoza infekcije klamidijom često se postavi tek kad nastupe neželjene posljedice (sterilitet, vanmaternična trudnoća, zdjelična upalna bolest). Od svih steriliteta 10-40% uzrokovano je problemima u jajovodima, a smatra se da je klamidija glavni preventabilni čimbenik razvoja tog oblika steriliteta.

U današnje vrijeme se s najboljom kombinacijom osjetljivosti (82-100%) i specifičnosti (98-100%) koriste molekularni testovi za dokaz klamidije u uzorku obriska endocerviksa, rodnice i uzorcima prvoga mlaza urina žena i muškaraca. Mogućnost pretrage na DNK klamidije iz neinvazivnog uzorka urina dodatno olakšava provođenje „screeninga“ adolescentne populacije.

Terapija klamidija je jednostavna. Opće prihvaćene su smjernice CDC-a po kojima se preporuča jednokratno uzimanje 1 g azitromicina ili dva puta dnevno po 100 mg doksiciklina 7 dana. Provođenjem terapije liječe se simptomi, spriječava se daljnje širenje infekcije i onemogućava se razvoj komplikacija.

Budući da se klamidija lako dijagnosticira i liječi, jedini problem ostaje pronaći oboljele jer su oni uglavnom asimptomatski. Stoga se, prema stručnim smjernicama, preporuča „screening“ na C.trachomatis najugroženije populacije. Predlaže se godišnji pregled na C.trachomatis svih spolno aktivnih žena mlađih od 25 godina i žena starijih od 25 godina ako su u povećanom riziku oboljevanja (npr. imaju novog partnera, imaju više partnera).

Prema CDC-u, probir žena mlađih od 25 godina na C. trachomatis svrstan je u 10 najkorisnijih i najisplatljivijih preventivnih strategija. Takav pristup ulaganja u prevenciju i pravovremeno liječenje je u konačnici jeftiniji za zdravstveni sustav od liječenja posljedica neliječene klamidijske infekcije.

Vanja Kaliterna

VEZANI SADRŽAJ > <