x
x

Kako održati poželjnu tjelesnu masu?

  26.10.2011.

Moguće je nakon mršavljenja dugoročno održati poželjnu tjelesnu masu, objavili su znanstvenici. Na uzorku od preko 3 000 ljudi podrvrgnutih mršavljenju i praćenih 10 godina, otkriveno je da je najteže održati smanjenu tjelesnu masu, postignutu mršavljenjem, na početku odnosno neposredno nakon mršavljenja.

Kako održati poželjnu tjelesnu masu?

Prosječna promjena u tjelesnoj masi nakon 10 godina iznosila je oko 8 kg, ali je udio sudionika ispitivanja, koji su održali gubitak od najmanje 10 % njihove početne tjelesne mase u razdoblju od 10 godina, iznosio 85.6%.

Uzimajući u obzir demografske karakteristike, u održanju postignute željene tjelesne mase uspješniji su bili muškarci, s višim stupnjem obrazovanja, te većom početnom tjelesnom masom. Isto je tako otkriveno da su bolje održavali postignutu tjelesnu masu oni sudionici koji su brojali kalorije i općenito bilježili unos hrane, uzimali do 1800 kcal/dan, redovito se vagali, nisu preskakali doručak, manje od jednom tjednu jeli brzu hranu, izlazili u restorane 3 puta tjedno ili manje, jeli uvijek istu hranu i ne prejedali se tijekom praznika ili posebnih događaja te se redovito bavili tjelesnom aktivnošću.

Izvor: Annual Scientific Meeting of the Obesity Society, Orlando, Florida