x
x

Program Prehrane 4.0

  dr.sc. Vesna Bosanac, dipl.ing. nutricionist

  16.07.2013.

Računalni program pod naslovom Program Prehrane 4.0 nastao je iz potrebe za brzom izradom uravnoteženih i raznovrsnih jelovnika, namijenjenih kako pojedincima tako i skupinama korisnika. Utemeljen je na znanstvenim i stručnim dostignućima na polju nutricionizma.

Program Prehrane 4.0

Program Prehrane 4.0 originalna je inovacija Igora Gašparovića i Vesne Bosanac. Program mogu koristiti stručnjaci, ali i svi oni koji su svjesni važnosti uravnotežene i raznovrsne prehrane u svakodnevnom životu.

Na temelju ulaznih podataka o pojedincu/skupini, Programom Prehrane 4.0 moguće je, između ostalog, utvrditi:

- stanje uhranjenosti pojedinca,

- ukupnu dnevnu energetsku potrošnju pojedinca/skupine,

- preporučeni dnevni energetski unos pojedinca/skupine, te

- energetsku potrošnju kod obavljanja oko 400 različitih tjelesnih aktivnosti.

Odabir dijete/načina prehrane

Program Prehrane 4.0 nudi preporuke za 22 dijete/načina prehrane koje čine osnovu za izradu jelovnika zdravim ljudima; djeci i odraslima, osobama koje imaju različite zdravstvene tegobe te onima koji pate od prekomjerne tjelesne mase. Program Prehrane 4.0 namijenjen je korištenju u bolnicama, lječilištima, učeničkim i studentskim domovima, domovima za starije osobe, sportskim klubovima, wellness centrima i dr.

Izrada jelovnika

Osmišljavanje dnevnih jelovnika bazira se na potrebi za adekvatnom zastupljenošću svih skupina namirnica što se postiže uključivanjem u jelovnik njihovih jediničnih serviranja u preporučenom omjeru.

Baza podataka sadrži energetske te mikro- i makronutritivne vrijednosti (podatke o vitaminima, mineralnim tvarima, bjelančevinama, ugljikohidratima i mastima) sirovih i termički obrađenih namirnica podijeljenih u skupine:

- žitarice, proizvodi od žita i zamjene,

- povrće,

- voće,

- meso, riba, jaja, sir i zamjene,

- mlijeko, jogurt i srodni fermentirani proizvodi,

- masti,

- mješovite namirnice (uključuju jela koja se sastoje od namirnica različitih skupina), te

- ostale namirnice (slatkiši i dr.)

Izuzetno je važno tijekom osmišljavanja jelovnika pratiti zastupljenost pojedinih skupina namirnica te imati uvid u makronutritivni sastav obroka te mikro- i makronutritivni sastav jelovnika što je omogućeno ovim programom. Na taj način, moguće su pravovremene izmjene odabranih namirnica kako bi jelovnik bio energetski i nutritivno uravnotežen te raznovrstan.

Edukativna uloga programa prehrane 4.0

Program Prehrane 4.0 ima jasnu edukativnu ulogu. Zadnjih desetljeća, problem prekomjerne tjelesne mase i posljedica koje nosi, nažalost, pogađaju sve veći broj ljudi. Čovjek je svakodnevno „bombardiran“ različitim dijetama, alternativnim metodama i dodacima prehrani, koji, nerijetko, ne nude mnogo više od obećanja. Štoviše, lakomisleno se upušta u avanture; skupe i po zdravlje i po "budget".

Program Prehrane 4.0 praktično pokazuje kako je osnova pravilne prehrane odnosno redukcijske dijete uravnotežen odnos potrošnje i unosa energije te adekvatna zastupljenost nutrijenata i namirnica svih skupina. Ne treba posebno naglašavati kako se brzo mršavljenje ne preporuča.

Korisnicima kojima nutricionizam nije struka uz računalni će program, u izradi jelovnika, svakako od pomoći biti priručnik Sam svoj nutricionist u PDF obliku, a sve u cilju dobivanja potrebne osnove iz nutricionizma kako bi se lakše prihvatile neophodne promijene prehrambenih navika, a primjerena tjelesna aktivnost postala dio svakodnevice.

Program daje mogućnost proširenja baze podataka novim namirnicama, spremanja i ispisa jelovnika, te grafičko praćenje stanja uhranjenosti korisnika. Uz to, kontinuirano se nadograđuje te je putem Interneta automatski moguće prihvatiti promjene.

Ranije inačice Programa Prehrane 1.0 i 2.0 nagrađene su zlatnim medaljama na međunarodnim sajmovima inovacija INOVA 2009.odnosno  2012. godine. 

Više informacija o programu možete pronaći na internetskoj stranici http://www.program-prehrane.com/.

Autori: Igor Gašparović i Vesna Bosanac