x
x

Različite dijete i rizik od srčane bolesti

  27.06.2012.

straživanje provedeno u Švedskoj, koje je trajalo 25 godina, pokazalo je da dijete sa smanjenim udjelom masnoće, snizuju vrijednosti kolesterola u krvi, no prelazak na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, paralelno dovodi do povećanja razina kolesterola. Tijekom cijelog trajanja istraživanja BMI ispitanika se kontinuirano povećavao, bez obzira na vrstu dijete, a zna se da su i povećanje tjelesne mase i povišene vrijednosti kolesterola u krvi, indikatori povećanog kardiovaskularnog rizika.

Različite dijete i rizik od srčane bolesti

Program je proveden s ciljem smanjenja incidencije kardiovaskularnih bolesti na sjeveru Švedske, a kasnije je proširen i na cijelu zemlju. Uključivao je bolje označavanje prehrambenih proizvoda, zdravstvene informacije, demonstracije kuhanja, preglede i savjetovanja nutricionista. Program se nastavlja i danas.

Zabilježeno je od 1992. do 2005. godine smanjenje unosa masti i kod muškaraca i kod žena za 3 odnosno 4%. Smanjio se i unos pojedinih masti npr. maslaca, što je bilo paralelno praćeno sniženjem razina kolesterola u krvi.

Nakon 2005. godine opet se počelo konzumirati više masti, ukupnih i zasićenih, dok se smanjio unos složenih ugljikohidrata.Upravo se to podudaralo s medijskom promocijom dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata. Posljedica koja je uslijedila bilo je povećanje razina kolesterola.

Zaključak je da dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata može kratkoročno smanjiti tjelesnu masu, no bez dugoročnih rezultata, uz paralelno povećanje razina kolesterola u krvi, najvažnijeg čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti.

Izvor: Nutrition Journal