x
x

DASH dijeta za adolescentice

  25.07.2011.

Samo nekoliko dana nakon što je američko Ministarstvo poljoprivrede objavilo novi dizajn prehrambenih preporuka u vidu tanjura (Moj tanjur), gdje je istaknuta važnost konzumiranja mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti i onih bezmasnih, voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina, novo istraživanje ukazuje kako bi slični dizajni prehrambenih preporuka mogli imati učinak na održavanje poželjne tjelesne mase tijekom adolescencije.

DASH dijeta za adolescentice

Američki znanstvenici su evaluirali prehrambene navike 2 327 djevojčica starijih od 10 godina i utvrdili da su one djevojčice, koje su se držale preporuka sličnih DASH dijeti (Dietary Approaches to Stop Hypertension), odnosno konzumirale niskomasne i bezmasne mliječne proizvode, ribu, mršavo meso, orašaste plodove, leguminoze, voće, povrće i cjelovite žitarice, manje patile od viška tjelesne mase tijekom puberteta i adolescencije od djevojaka koje nisu slijedile takav režim prehrane.

DASH dijeta je originalno osmišljena za odrasle osobe s povišenim krvnim tlakom. Radi se o dijeti koja je dobila najviše ocjene stručnjaka upravo zbog svoje nutricionističke sveobuhvatnosti, sigurnosti i evidentne uloge u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Izvor: Archives of Pediatric and Adolescent Medicine

VEZANI SADRŽAJ > <