x
x

Gubitak tjelesne težine u korelaciji s količinom i kvalitetom sna

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  06.06.2012.

Kada odrasle osobe započnu dijetu s umjerenim ograničenjem unosa kalorija, količina i kvaliteta sna može utjecati na količinu gubitka masnoće.

Gubitak tjelesne težine u korelaciji s količinom i kvalitetom sna

Na IXX. europskom kongresu o pretilosti (ECO), dr. sc. Jean-Philippe Chaput predstavio je rezultate istraživanja kojim se došlo do zaključka da je povećanje količine sna od 1 sata na početku istraživanja bilo povezano s gubitkom od 0,7 kg masnoće.

Tijekom prezentacije rezultata, dr. Chaput je naglasio kako zlatni standard za utvrđivanje odnosa između količine sna i tjelesne težine zahtjeva nasumično dodjeljivanje ispitanika različitom vremenskom trajanju sna te promatranje ispitanika tijekom dugog vremenskog razdoblja. Kako je takav test gotovo nemoguće provesti istraživači su odlučili promatrati navike spavanja kod skupine ispitanika te ih korelirati s mjerama tjelesne težine, a što je uključivalo i test o mogućnosti gubitka težine pomoću dijete s umjereno smanjenim unosom kalorija.

Šestogodišnje istraživanje je pokazalo da osobe koje kratko spavaju (<6 sati dnevno), a koje su uspjele promijeniti svoje navike spavanja tijekom šestogodišnjeg razdoblja na zdravih 7 do 8 sati dnevno, nisu imali porast indeksa tjelesne mase (BMI) ili masnog tkiva tijekom istraživanja u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je tijekom trajanja istraživanja spavala u svom zdravom rasponu sna.

Međutim, skupina koja je zadržala naviku kratkog spavanja dobila je 1.1 ± 0.36 kg/m2 mjereno u BMI  i 2,4 ± 0,64 kg masnog tkiva u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Istraživači zaključuju kako je moguće promijeniti loše navike kratkotrajnog spavanja i na taj način ograničiti porast tjelesne težine tijekom vremena.

Pri testiranju hipoteze da količina i kvaliteta spavanja mogu utjecati na količinu izgubljene tjelesne težine kod pretilih osoba podvrgnutih umjerenom unosu kalorija, istraživači su promatrali 123 pretile osobe u dobi od 25 do 50 godina. Intervencija se sastojala u smanjenom unosu kalorija (600 -700) pod nadzorom nutricionista tijekom 15 do 24 tjedna.

Dobiveni rezultati prilagođeni su dobi, spolu, BMI, trajanju intervencije i promjeni energetskog unosa. Budući da nije bilo interakcije spola s gubitkom težine podatci su kombinirani za oba spola.

Više od 90% sudionika istraživanja pridržavalo se propisane dijete, a izgubili su u prosjeku 4,5 ± 3,9 kg od čega 76% dolazi iz masnih naslaga. Istraživači navode kako su uočili značajnu pozitivnu korelaciju između trajanja sna i gubitka masnoće u kilogramima te su zaključili kako više sati sna znači veći gubitak tjelesne masnoće.

Mehanizmi gubitka težine tijekom spavanja

Dr. Chaput je predstavio i nekoliko mogućih mehanizama pomoću kojih kratkotrajno spavanje utječe na tjelesnu težinu.

Smatra kako bi kratkotrajno spavanje moglo povećati glad i pojačati rad hormona koji aktiviraju osjećaj gladi ugrožavajući na taj način pridržavanje ograničenog unosa kalorija. Osim toga, manje sati sna znači i više vremena i više mogućnosti za jelo, a dovodi i do umora te tako smanjuje potrošnju energije.

19th European Congress on Obesity (ECO). Abstract #127. Presented May 10, 2012.
http://www.medscape.com/viewarticle/764595