x
x

Držanje dijete utječe na kasnije prehrambene navike

  20.05.2013.

Na koji način te kako držanje dijete utječe na kasnije prehrambene navike te zašto većina dijeta neuspješno završava bio je predmet zanimanja studije provedene na Stanford University.

Držanje dijete utječe na kasnije prehrambene navike

Studija je provedena na dvjema grupama adolescenata koji su se dobrovoljno podvrgnuli restrikciji kalorija. Autori studije promatrali su reakcije regija mozga na imaginarnu izloženost hrani.

 Rezultati studije sugerirali su da ograničavanje unosa hrane povećava potrebu za kasnijom nagradom i to u obliku hrane bogate energijom te najčešće i jednostavnim šećerima. Nadalje, što su ljudi uspješniji pri gubitku kilograma putem dijete to će nakon prestanka dijete imati veće poteškoće u održavanju tjelesne mase. Autori su ujedno istaknuli kako su preskakanje obroka te gladovanje manje uspješne metode gubitka kilograma nego dijete temeljene na unosu hrane smanjene energetske gustoće.

Važno je istaknuti da ukoliko želimo izgubiti višak kilograma najučinkovitiji pristup je konzumacija zdravih, niskomasnih namirnica s malom količinom šećera te konzumacija učestalih manjih obroka.