x
x

Popularne dijete na testu kvalitete

  04.04.2011.

Popularne dijete i alternativni načini mršavljenja, za razliku od režima za redukciju tjelesne mase koje potvrđuju stručnjaci, upitne su nutritivne kvalitete. Zbog velikog broja ljudi koji se pridržavaju takvih dijeta, istraživanje o njihovoj kvaliteti je od velikog javnog značaja.

Popularne dijete na testu kvalitete
Atkinsonova dijeta dovodi ispitanice u rizik od deficita na vitaminima B1 i C, folnoj kiselini te željezu i magneziju.

U istraživanju znanstvenika s kalifornijskog Sveučilišta Stanford sudjelovala je 291 pretila žena, koje su tijekom 8 tjedana slijedile četiri dijete: Atkinsovu, Prehranu u zoni, Learn i Ornish dijetu.

Znanstvenici su koristeći metode dnevnika prehrane i 24-satnog prisjećanja procjenjivali prehrambeni unos ispitanica.

Rezultati pokazuju kako je ukupni energetski unos slične vrijednosti kod sva četiri tipa mršavljenja. Kod nekih dijeta je zabilježen nedovoljan unos određenih nutrijenata. Atkinsonova dijeta dovodi ispitanice u rizik od deficita na vitaminima B1 i C, folnoj kiselini te željezu i magneziju. Learn dijeta dovedena je u vezu s manjkom vitamina E, B1 i magnezija, dok je Ornish dijeta povezana s manjkom vitamina E, B12 i cinka.

S druge strane, pridržavanjem prehrane u zoni značajno je smanjen rizik od deficita na vitaminima A, E, K i C, a znanstvenici nisu zabilježili rizik od manjka ostalih mikronutrijenata.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition