x
x

Ovisnost o hrani i aktivnost živčanih stanica u mozgu

  14.04.2011.

Osobe čije prehrambeno ponašanje nalikuje onom u ovisnika, kako izvještava studija objavljena u online izdanju časopisa Archives of General Psychiatry, čini se, u određenim dijelovima mozga imaju snažniju živčanu aktivnost koja podsijeća na ovisnost o pojedinim tvarima.

Ovisnost o hrani i aktivnost živčanih stanica u mozgu

Istraživači sa Sveučilišta Yale ispitivali su vezu između simptoma ovisnosti o hrani i živčane aktivnosti kao odgovora na konzumaciju ukusne hrane (shakea od čokolade) te neukusnih kontrolnih otopina. U studiji je sudjelovalo 48 zdravih žena različite tjelesne mase.

Uočeno je da su pokazatelji ovisnosti bili u vezi s značajnijom aktivacijom područja mozga koji odašilje odgovor na očekivani prijem hrane. Sudionici sa većom ovisnošću na hranu, u odnosu na one kod kojih je zabilježena manja ovisnost na hranu, demnonstrirali su značajniju aktivaciju u dorzolateralno prefrontalnom korteksu tijekom unosa očekivano ukusne hrane te smanjenu aktivnost u lateralnom OFC-u tijekom konzumacija ukusne hrane.

Ukratko, ovi rezultati podržavaju teoriju prema kojoj kompuzilvna konzumacija hrane može djelomično biti vođena povećanim očekivanjima o svojstvima hrane od kojih bi konzument mogao imati koristi.