x
x

Tanjurom protiv pretilosti

  06.06.2011.

Tanjur je zamijenio piramidu zdrave prehrane koja je bila u upotrebi od 1992., uz neke izmjene uvedene 2005. godine. Dizajn podsjeća na tanjur podijeljen da četiri dijela u četiri boje, koje predstavljaju voće, povrće, žitarice i proteine, a mliječni proizvodi su simbolizirani čašom mlijeka koja stoji pokraj tanjura.

Tanjurom protiv pretilosti
Prva dama Amerika Michelle Obama predstavila je projekt "Moj zdravi tanjur", Vladin projekt vrijedan 2 milijuna dolara koji bi ljudima trebao pojasniti kako da se zdravije hrane.

Prije nekoliko dana američka Agencija za poljoprivredu (USDA) zamijenila je već poznatu piramidu pravilne prehrane novim dizajnom, izvještava portal Gastro.hr.

Osim novog izgleda, promjene su očite i u okviru sadržaja tanjura, koji je podijeljen na četiri djela. Pojednostavljeni prikaz uključuje voće, povrće, žitarice i proteine, dok su na poseban manji tanjur smješteni mliječni proizvodi. Za razliku od prijašnje piramide, nove preporuke sadrže kategoriju proteina, čime se želi istaknuti da postoje i drugi izvori proteina osim mesa.

Michelle Obama i ministarstvo zdravstva se nadaju kako će taj novi simbol njezinim sunarodnjacima biti čitljiviji i jasniji i kako će taj novi simbol njezinim sunarodnjacima smanjiti opasan trend pretilosti.

Izvori: www.poslovni.hr

www.vitamini.hr