x
x

Otkriven enzim koji ima ključnu ulogu u regulaciji leptina i pretilosti

  16.04.2016.

Leptin je hormon kojeg izlučuje masno tkivo, a njegova razina u organizmu je izravan pokazatelj udjela tjelesne masti. Viši udio tjelesne masti tako je povezan s višim razinama leptina, koje onda djeluju na način da smanjuju apetit i povećavaju potrošnju energije, a kod pretilih se često primjećuje smanjena osjetljivosti na ovaj hormon.

Otkriven enzim koji ima ključnu ulogu u regulaciji leptina i pretilosti

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications, otkriveno je da enzim histon-deacetilaza 5 (HDAC5) ima ključnu ulogu u regulaciji učinka leptina te da je nedostatak njegove aktivnosti povezan s neosjetljivosti na leptin. 

U istraživanju na miševima čiji organizam nije mogao proizvesti HDAC5, primijećeno je da je nedostatak ovog enzima doveo do povećanog unosa hrane i brzog razvoja pretilosti. No, nakon što je životinjama povraćena sposobnost proizvodnje HDAC5, tjelesna masa im se spontano smanjila. 

Tako je zaključeno da HDAC5 djeluje kao enzimski „prekidač“ kojim se regulira aktivnost leptina. Sljedeći korak trebala bi biti ispitivanja na ljudima koja će pokazati može li aktivacija HDAC5 pomoći u borbi protiv pretilosti. Možda je slaba aktivnost ovog enzima razlog zašto je nekim pojedincima vrlo teško sniziti tjelesnu masu. 

www.vitamini.hr