x
x

Prevelik izbor namirnica uzrokuje prejedanje

  02.08.2011.

Dostupnost raznolikih namirnica tijekom cijele godine i moderan način života može dovesti do povećanog kalorijskog unosa, pokazala je studija američkih znanstvenika. Autori studije smatraju da prejedanje i ovisnost o hrani mogu biti učinkovito riješeni ako se ograniči izbor namirnica te da čak i pretile osobe gube interes za hranom ako im se kontinuirano servira ista hrana.

Prevelik izbor namirnica uzrokuje prejedanje

U istraživanju su sudjelovale žene s normalnim i žene s povišenim indeksom tjelesne mase koje su podjeljene u dvije kontrolne grupe. Prva grupa žena je svakodnevno tijekom 5 dana konzumirala isto jelo, dok je druga kontrolna grupa jela isti obrok jednom tjedno tijekom 5 tjedana.

Žene koje su svakodnevno konzumirale isto jelo su smanjile količinu unesene hrane, bez obzira da li je njihov BMI bio u normalnim granicama ili je bio povišen, dok žene koje su imale veći izbor namirnica tjedno nisu smanjile konzumaciju.

Već je dokazano da konzumacija ukusne i poželjne hrane otpušta kemikalije u mozak, slično djelovanju opojnih droga. Stoga, prevelik broj raznolikih ukusnih namirnica može dovesti do prejedanja u osoba koje reagiraju na hranu kao ovisnici.

Istraživači smatraju da je bitno znati da prevelik izbor ipak nije uvijek poželjan zbog povezanosti s povećanim uzimanjem hrane i povećanim indeksom tjelesne mase, na što posebno treba paziti u školskim institucijama gdje se stječu prehrambene navike za cijeli život.

Izvor: University of Florida Health Science Center