x
x

Novi načini borbe protiv masnih naslaga

  21.05.2012.

Tjelesnu mast možemo podijeliti na smeđu i bijelu mast. Smeđa mast troši energiju, dok je bijela mast skladišti.

Novi načini borbe protiv masnih naslaga

Manipulirajući metaboličkim putevima u tijelu, odgovornim za pretvorbu vitamina A ili retinola u retinoičnu kiselinu, znanstvenici su omogućili da bijela mast poprimi karakteristike smeđe masti, čime je učinjen veliki korak bliže razvoju novih načina liječenja debljine.

Ova saznanja objavljena su u časopisu Nature Medicine.

Retinoidi, molekule koje nastaju iz metabolizma vitamina A, imaju brojne biološke funkcije, a jedna od funkcija je i kontrola razvoja i djelovanja masnih stanica. Otkriveno je da se ključan korak u metabolizmu retinoida događa uz pomoć enzima retinaldehid dehidrogenaze 1 (Aldhlal). Pokazalo se i da je taj enzim osobito obilan u bijelim masnim stanicama, i to u opasnoj visceralnoj masti.Kad se blokiralo djelovanje enzima u bijelim masnim stanicama, one su se počele ponašati kao smeđe stanice - počele su stvarati energiju oksidacijom masti.

Blokadom gena odgovornih za Aldhlal kod miša, zabilježeno je manje visceralne masti, manje dobivanja na tjelesnoj masi, niže vrijednosti glukoze u krvi te zaštita od izloženosti hladnoći.