x
x

S kojim pitanjima se suočava biotehnologija nakon kolapsa banke u SAD-u?

  14.03.2023.

Pad banke Silicon Valley Bank (SVB) u SAD-u koja je bila temeljni pružatelj financijskih usluga za biotehnološku industriju, ostavlja startupove u financijskim problemima, a nejasno je i kakav će biti neposredni učinak ovog financijskog kraha na klinička ispitivanja koja su u tijeku.

S kojim pitanjima se suočava biotehnologija nakon kolapsa banke u SAD-u?

Tijekom svoje 30-godišnjeg postojanja, SVB je postao zajmodavac i upravitelj imovinom po izboru za zdravstvene i tehnološke startupove, pružajući usluge otprilike polovici poduzetničkih tvrtki u oba sektora, a imao je i niz izravnih ulaganja u novi portfolio tvrtki na području zdravstvenih tehnologija.

Što se dogodilo?

Rastuće kamatne stope i širi pad tehnološkog i biotehnološkog tržišta pritisnuli su SVB s više strana u 2022. U podnesku SEC-u za veljaču, tvrtka je izvijestila da su depoziti pali s više od 189 milijardi USD na kraju 2021. na 173 milijarde USD na kraju 2022. i to zbog usporavanja javnog i privatnog financiranja i izlazaka, kao i povećanim trošenjem gotovine klijenata. Biološke kompanije su činile 12% depozita tvrtke.

Kolaps je počeo ozbiljno prošli tjedan kada je matična tvrtka SVB-a, SVB Financial Group, prijavila gubitak od 1,8 milijardi dolara nakon prodaje portfelja obveznica vrijednog 21 milijardu dolara koji se uglavnom sastoji od američkih državnih obveznica. Tvrtka je brzo objavila planove za prikupljanje 2,25 milijardi dolara prodajom običnih i povlaštenih dionica. Nakon toga su se povukle mnoge tvrtke i svoju imovinu preusmjerile u nove institucije. Dionice SVB-a pale su više od 60% od zatvaranja tržišta u četvrtak.

Do petka je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) preuzela SVB. FDIC je izjavio da će osigurani deponenti imati puni pristup svojim osiguranim depozitima najkasnije do ponedjeljka ujutro.

Prvo pitanje koje se postavlja: koliko je novca u opasnosti?

Depoziti do 250.000 dolara federalno su osigurani, ali u petak je FDIC izjavio da iznos depozita koji premašuje ograničenja osiguranja nije utvrđen. Regulator je potvrdio da će FDIC neosiguranim štedišama isplatiti predujam dividende unutar sljedećeg tjedna. Neosigurani deponenti dobit će potvrdu o stečaju za preostali iznos svojih neosiguranih sredstava. Budući da FDIC prodaje imovinu banke Silicon Valley Bank, buduće isplate dividende mogle bi se izvršiti neosiguranim štedišama.

Drugim riječima, kada je riječ o imovini koja prelazi 250.000 USD, nejasno je hoće li i kada tvrtke moći pristupiti svojoj gotovini – što je problem koji je posebno značajan u biotehnologiji kojoj je potreban stalan protok kapitala za provođenje kliničkih ispitivanja kao i za pokrivanje najma i plaća.