x
x

Mozak i umjetna inteligencija

  12.03.2018.

Ekspanzivni razvitak umjetne inteligencije i neurotehnologije je, uz nove tehnologije ciljanog uređivanja gena (CRISPR-Cas9), doveo do najvećih etičkih i za današnje čovječanstvo sudbonosnih pitanja.

Mozak i umjetna inteligencija
Automobili su naše noge, računala su postala naši umovi, a Google naša memorija.

Gotovo zapanjujućim napretkom tehnologije moguće je ostvariti takav spoj čovjeka i složenih tehnoloških implantata i približiti se obliku kiborga (pola čovjek – pola stroj), ranije spominjanog samo u djelima znanstvene fantastike.
Pitanje je što se događa i kakve posljedice za čovječanstvo i čovjeka nastaju kada sami usmjeravamo evoluciju stvaranjem čovjeka sljedeće generacije (do-it-yourself evolution).

Što ćemo dobiti međuigrom umjetne inteligencije i mozga? Kako sačuvati privatnost, identitet, volju i ravnopravnost (taj pristup se zove „odgovorno
neuroiženjerstvo“)? Problemi i uporaba tehnologija u svakodnevnom životu su već sad doveli do toga zorno navodi National Geographic) da su automobili naše noge, računala su postala naši umovi, a Google naša memorija.

Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga i Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od 12. do 18 ožujka 2017. godine, sedamnaesti put u Hrvatskoj organiziraju Tjedan mozga.

U organizaciji nam se pridružuju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, sastavnice Sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci te članovi Hrvatskog društva za neuroznanost u tim sveučilišnim središtima, kao i Zagrebački institut za kulturu zdravlja.

Istodobno očekujemo aktivnosti u sveučilišnim centrima u Zadru, Dubrovniku, Varaždinu, kao i u zdravstvenim ustanovama u Zagrebu i drugim gradovima. Mi smo se već uključili u međunarodnu akciju za bolje razumijevanje funkcija ljudskog mozga i očuvanje njegovog zdravlja.

Uključite se i vi!

Informacije: Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost, Šalata 12, 10000 Zagreb tel:, 01/ 45 96 902, 01/45 96 801 fax: 01/ 45 96 942 e-mail: ured@hiim.hr; m