x
x

Psihoterapija i psihofarmakoterapija kardioloških bolesnika nosi benefite

  27.03.2024.

Kod osoba s koronarnom bolešću ili zatajivenjem srca i prisutnim komorbiditetima kao što je anksioznost ili depresija, važno je provesti i psihijatrijsko liječenje i to kombiniranu psihoterapiju i liječenje antidepresivima, objavljeno je u Journal of the American Heart Association.

Psihoterapija i psihofarmakoterapija kardioloških bolesnika nosi benefite

Cheryl N. Carmin s Ohio State University Wexner Medical Center u Columbusu i suradnici proveli su populacijsku, retrospektivnu studiju kako bi ispitali povezanost između psihoterapije ili propisivanja antidepresiva te korištenja zdravstvenih usluga među 1563 kardioloških pacijenta (prosjek dob, 50,1 godina) s koronarnom arterijskom bolešću ili zatajivanjem srca i komorbiditetima anksioznosti ili depresije.

Istraživači su otkrili da su pojedinci koji su liječeni psihotearpijom i farmakoterapijom imali 75 % manje šanse ponovne hospitalizacije, 74 % manje posjeta hitnoj i 66 % manje šanse da će umrijeti od bilo kojeg uzroka.

Rezultati ove studije pokazuju da intervencije u području mentalnog zdravlja imaju značajan zaštitni učinak na kardiovaskularne ishode za pacijente koji imaju komorbiditet depresije ili anksioznog poremećaja.