x
x

Veći rizik za razvoj depresije kod adolescenata koji koriste društvene mreže

  12.09.2019.

Kako se povećava vrijeme koje adolescenti provode na društvenim mrežama, tako raste i rizik za razvoj depresije i anksioznog poremećaja, objavljeno je u prospektivnoj longitudinalnoj studiji u časopisu JAMA Psychiatry.

Veći rizik za razvoj depresije kod adolescenata koji koriste društvene mreže

Gotovo 7000 adolescenata odgovorilo je na pitanja o internalizacijskim problemima (npr. depresiji, anksioznosti) i problemima eksternalizacije (npr. vršnjačkom nasilju, problemima s održavanjem pažnje) kada su bili u dobi od 12 do 15 godina, o korištenju društvenih mreža u dobi od 13 do 16 godina, te o problemima internalizacije i eksternalizacije u dobi od 14 do 17 godina.

Nakon prilagodbe rezultata, adolescenti koji su trošili 3 do 6 sati dnevno na društvene mreže, imali su 60% veću vjerojatnost da će kasnije doživjeti probleme internalizacije u odnosu na vršnjake koji nisu koristili društvene mreže. Adolescenti koji su društvene mreže koristili više od 6 sati dnevno imali su 78% povećan rizik za razvoj depresije. Nalazi za eksternaliziranje problema bili su nedosljedni.

Kao potencijalni razlog za razvoj anksioznog poremećaja i depresije, istraživači navode kako veća upotreba društvenih mreža može rezultirati lošom kvalitetom sna i povećanim rizikom da adolescenti dožive nasilje preko interneta.